Saša Magazinović o kandidaturi Benjamine Karić: Šaljemo važnu poruku

8
F.V.
Saša Magazinović o kandidaturi Benjamine Karić: Šaljemo važnu poruku
Foto: Radiosarajevo.ba / Benjamina Karić i Saša Magazinović

Povjereništvo sarajevskog SDP BiH danas je jednoglasno odlučilo da će Benjamina Karić biti novi prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva.

Kako su naveli u objavi na svojoj Facebook stranici, Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica stranke.

Nakon odustajanja Bogića Bogićevića, bivšeg člana Predsjedništva SFRJ, spekulacija u javnosti o brojnim imenima, te odlučnog "NE" Nijaza Skenderagića proteklog vikenda, kandidatura mlade naučnice Benjamine Karić mnoge je iznenadila.

Tragom ove informacije razgovarali samo sa Sašom Magazinovićem, predsjednikom Glavnog odbora SDP-a i državnim zastupnikom.

"Benjaminu Karić poznajem duži niz godina, a jedno vrijeme smo i svakodnevno sarađivali. Zbog toga imam puno pravo da kažem da se radi o poštenoj i visokomoralnoj osobi koja će svojim karakterom, vrijednostima koje promovira, ali i izuzetno razvijenom radnom navikom, uspješno odgovoriti na sve izazove koju pred nju postavi funkcija gradonačelnice Grada Sarajeva", kazao je Magazinović, te dodao:

"Ako tome dodate njen akademski background i uspjehe koje je do sada postizala, onda se može reći da se radi o kompletnoj osobi dostojnoj funkcije na koju je predložena. Vjerujem da će gradski vijećnici to prepoznati. Posebno mi je drago da se SDP, nakon svega što se dešavalo, odlučio dati priliku ženi i tako poslati jednu važnu poruku".

Iz SDP-a su ranije saopćili kako je Karić javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava.

Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić, kako su naveli, dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže.

Doc.dr. Benjamina Karić (rodj. Londrc) udata je i majka jednog djeteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije