Saša Magazinović: Ko i zašto sprječava kupovinu oružja policijskim agencijama BiH?

10
Radiosarajevo.ba
Saša Magazinović: Ko i zašto sprječava kupovinu oružja policijskim agencijama BiH?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Predsjedavajući Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović oglasio se u ponedjeljak, 13. maja, na društvenim mrežama sa zanimljivim naslovom "Ko i zašto sprječava kupovinu oružja policijskim agencijama BiH?".

Njegovu objavu na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) prenosimo u cijelosti:

"Već 7 mjeseci se opstruira nabavka oružja i policijske opreme za državne sigurnosne agencije. Kako? Žalbama i to sa očiglednom namjerom da se zaustavi proces. Zbog čega se tvrdi da je to namjera? Zbog toga što kompanije koje se žale ne uplaćuju taksu što je razlog da se žalba odbije, ali svaka od njih “potroši” značajno vrijeme.

Upaljen crveni meteoalarm u BiH: Ekstremne temperature do 40 stepeni, u ovom periodu ne izlazite

Upaljen crveni meteoalarm u BiH: Ekstremne temperature do 40 stepeni, u ovom periodu ne izlazite

Prema informacijama iz Agencije za policijsku podršku, u ovom slučaju žalbu ulažu različite kompanije čiji je vlasnik ista osoba.

O svemu ovome, kao poslanik koji se bavi pitanjem “profesionalnih žalitelja” u procesu javnih nabavki informisan sam od direktora Envera Hadžiahmetovića i njegovih saradnika.

Oružje i oprema koji su predmet nabavke su namijenjeni SIPA-i, Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Budući da iz Agencije za policijsku podršku navode da u ovom slučaju postoje indicije o mogućem ugrožavanju sigurnosnih interesa Bosne i Hercegovine, poduzimaju odgovarajuće korake prema Institucijama BiH.

Ovo je samo jedan od primjera kako se u procesu javnih nabavki zloupotrebom prava na žalbu zaustavljaju nabavke. Dobra vijest je da ozbiljan tim ljudi iz različitih institucija radi na rješenju ovog sveprisutnog problema, ali i na dokumentovanju slučajeva zloupotreba. Ako se jedna kompanija za godinu dana žali 365 puta, svaki dan po jedna žalba, onda je to dovoljan alarm da država reaguje.

Dosta je bilo ucjena, reketiranja i zaustavljanja nabavki iz različitih pobuda", napisao je Saša Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije