Saša Magazinović izabran za potpredsjednika grupe Socijalista u Vijeću Europe

Radiosarajevo.ba
Saša Magazinović izabran za potpredsjednika grupe Socijalista u Vijeću Europe
Foto: SDP BiH / Saša Magazinović

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) i zastupnik ove političke stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović je izabran za potpredsjednika grupe Socijalista u Vijeću Europe, saopćeno je iz SDP-a.

Riječ je o najbrojnijoj političkoj grupi u jednoj od najznačajnijih europskih institucija. Grupaciju čine stranke iz Partije europskih socijalista, Socijalističke internacionale i Progresivne alijanse.

Kako je saopćeno, cilj grupe Socijalista je primjena fundamentalnih principa demokratskog socijalizma, kako u Parlamentarnoj skupštini, tako i u zemljama članicama Vijeća Europe. Ova politička grupacija je, kako je navedeno, odlučni branitelj ljudskih prava, promotor mira i socijalne pravde, te zagovornik održivog razvoja. Na čelu ove grupacije trenutno se nalazi Frank Schwabe iz Njemačke.

Magazinović je poručio da ova funkcija za njega predstavlja novi izazov jer ova grupa u Vijeću Europe ima, kako je naveo, veoma zapaženu ulogu kao i u Parlamentu Europske unije.

"Smatram da je dobro da što više ljudi iz Bosne i Hercegovine bude zastupljeno u međunarodnim institucijama, da imaju odgovorne pozicije u međunarodnim organizacijama, ali i tijelima gdje se odlučuje sve ono što se, direktno ili indirektno, tiče i Bosne i Hercegovine", rekao je dodavši:

"Iako moj posao unutar grupe Socijalista nije vezan striktno za Bosnu i Hercegovinu, nego za sve teme koje tretira Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, naravno da ću posebnu pažnju posvetiti aktivnostima vezanim za našu zemlju. Od ovog zasjedanja kreće i novi ciklus monitoringa Bosne i Hercegovine koji će završiti razmatranjem izvještaja na plenarnom zasjedanju krajem godine."

Prema njegovim riječima, važno je da svi u Bosni i Hercegovini učine svoj maksimum da taj važan dokument, koji će biti usvojen u Vijeću Evrope oslika realno stanje u najboljem interesu za našu državu.

Smatra da su Socijalisti pokazali podršku interesima Bosne i Hercegovine i ne sumnja da će ta podrška sada biti intenzivnija.

Iz SDP-a su podsjetili da je Magazinović u međunarodnoj politici duži niz godina kao predstavnik Bosne i Hercegovine na parlamentarnom nivou kroz Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe, te kroz međunarodne socijaldemokratske organizacije kao što su Partija evropskih socijalista, čiji je član Predsjedništva, Socijalistička internacionala i Progresivna alijansa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije