Šarović: Nismo dali saglasnost Dodiku da se sastane sa Erdoganom

3
Radiosarajevo.ba
Šarović: Nismo dali saglasnost Dodiku da se sastane sa Erdoganom
Foto: Radiosarajevo.ba / Mirko Šarović/Arhiv

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, komentarisao je sutrašnji sastanak SDS Predsedništva BiH sa turskim predsednikom Recep Tayyip Erdogannom rekavši kako SDS nije dao saglasnost Miloradu Dodiku da ide pomenuti sastanak.

“Ja da sam u toj poziciji ne bih išao, sigurno, obzirom da je i posjeta takvog karaktera. Znači, ona ima čak i privatni karakter i nemamo mi neki sadržaj vezano za tu posjetu. Ide se sa dvojicom drugih članova predsjedništva. Ja smatram da treba ići na slične diplomatske sastanke
samo ako to ima smisla i ako se razgovara o ovim ključnim temama koje su za nas danas vrlo važne", kazao je Šarović.

Činjenica jeste, smatra Šarović, da je Dodik obavjestio lidere opozicije, šefove stranaka, mene je nazvao i rekao da on ide na taj sastanak i ništa više, piše BN.

"Ja sam mu rekao da je to njegova odgovornost i da zna, da računa da će sigurno da bude kritikovan zbog toga, uopšte zbog toga što je to posjeta takvog karaktera da ne daje prostora za razmišljanje o tome da će se neke stvari suštinske za Republiku Srpsku tu dogovarati. Mislim da posjeta takvog tipa i tog nivoa u ovakvim okolnostima u kojima jesmo nakon nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika Incka", naveo je Šarović.

Ona ima opravdanje, kaže Šarović, samo ako se razgovara o ključnim temama, a to je da se na tom sastanku iznese jasan stav i da se zatraži podrška da se ova odluka ukine, što jeste opravdanja i što može.

"Međutim, očito je da to neće biti tema. Ili da se razgovara o nastavku ili finansiranju autoputa Beograd – Sarajevo, da je to odluka koja uvijek ima opravdanje i značaj za djelovanje za razgovor sa ovako visokim gostom", kazao je.

Šarović je kazao da se ne zna o kojoj će se temi razgovarati.

"Naprosto, suočeni smo i sa manipulacijama u smislu da ne znamo, mislim, opozicija daje saglasnost Dodiku da ide...Niti je tražio, niti mi dajemo saglasnost na bilo koji način. I potpuno je to, rekao bih pravljenje neke vrste alibija sa opozicijom, što je nepotrebno i neprihvatljivo, apsolutno", naglasio je predsjednik SDS-a i dodao da on u ovakvim okolnostima ne bi otišao na sastanak.

Komentarišući to što je Dodik prekršio zaključke NSRS, Šarović kaže da postoje jasni stavovi NSRS, postoje i razlozi kada se može učestvovati u odlučivanju u Predsjedništvu, u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara, kada su ozbiljni interesi RS, i onda kada bi šteta bila veća ne učestvovanjem u takvom odlučivanju."

"Generalno mislim da je atmosfera takva da o svakom susretu, bilo kog nivoa, treba da imamo vlastitu odgovornost i da razmišljamo o tome da li je potrebno ili nije da se pojavimo, je li to korist, interes, da razgovaramo o tome o onome što danas zaokuplja našu javnost. Tako da u ovom slučaju smatram da nema potrebe da se u tome učestvuje", zaključio je Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije