Šarović: Bosni i Hercegovini prijete sankcije Energetske zajednice

Anadolija
Šarović: Bosni i Hercegovini prijete sankcije Energetske zajednice
/ Anadolija
Bosna i Hercegovina se ponovo suočava sa uvođenjem sankcija Energetske zajednice, poručio je danas Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Radi se o sankcijama koje su uvedene BiH ranije, a ukinute oktobra 2016. Bosna i Hercegovina se ponovo suočava sa vraćanjem sankcija u oblasti energetike, odnosno sankcija Energetske zajednice. Razlog je zato što nisu ispoštovani rokovi dogovoreni u sporazumu entiteskih ministara energetike i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, iz oktobra 2016. godine", kazao je  Mirko Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Naglasio je da je tada dogovoreno da će se usaglasiti preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, koji je usaglašavan zajedno s predstavnicima sekretarijata Energetske zajednice.

"Rok za usaglašavnje je kraj marta, taj rok se približava", kazao je Šarović.

Dodao je kako je Ministarstvo prije mjesec dana uputilo na mišljenje usaglašeni test zakona entitetskim ministarstvima. Upozorio je da BiH neće ispuniti dogovor koji je ranije međusobno postignut.

"To je loša vijest koja će nas ponovo vratiti u situaciju da nećemo biti u prilici da budemo partneri u različitim projektima u okviru Energetske zajedince. Postoje, naravno, šanse da iz resornih ministarstava dobijemo pozitivna mišljenja kako bi zakon otišao u parlamentarnu proceduru", dodao je Šarović.

Osvrnuo se i na namjere Energetske zajednice da krene u reforme i izmjene osnovnog ugovora o uspostavi Energetske zajednice, a među njima je svakako izmjena koja se tiče novčanih sankcija za zemlje članice koje ne izvršavaju obaveze, odnosno krše pravila uspostavljena ugovorom.

"Bosna i Hercegovina krši odredbe Energetske zajednice jer nije u svoje zakonodavsto u potpunosti implementirala drugi, odnosno treći energetski paket. Sigurno da ćemo trpiti štetu u oblasti gasa. Nećemo moći računati na projekte koje financira EU. U oblasti električne energije bit ćemo lišeni mogućnosti povlačenja sredstava iz fondova EU, što bi moglo donijeti značajnu finansijsku štetu", rekao je Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije