Znate li kako se održavaju telefonske sjednice vlada u BiH

Enes Hodžić
Znate li kako se održavaju telefonske sjednice vlada u BiH
Pixabay / Ilustracija
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je održala hitnu telefonsku sjednicu i veoma često čujemo kako se ovakve sjednice održavaju, no da li ste se ikada zapitali kako to bilo koja vlada telefonom održava sjednice?

Zbog brojnosti vlada u našoj državi veoma je teško odrediti tačan broj telefonskih sjednica koje one održavaju, posebno jer je BiH administracijski razuđena na dva entiteta, jedan distrikt, pri čemu je jedan entitet podijeljen na deset kantona.

Svaki od  entiteta i kantona, te distrikt imaju zasebne vlade, koje su jedan od najvažnijih organa izvršne vlasti i koje se brinu o zakonima unutar pojedinih instanci vlasti. Stoga su sjednice vlada veoma važne, a načini na koji se te sjednice odvijaju su posebno zanimljivi, kao i procedure prema kojima se one odvijaju.

Kao jedna od najzanimljivijih procedura unutar rada jedne vlade ističe se procedura održavanja telefonske sjednice, koja je često predmet podsmijeha brojnih građana koji se pitaju kako vladini službenici, putem telefona odlučuju o pojedinim zakonima, odlukama i drugim aktima.

Iz Službe za odnose s javnošću Vlade Kantona Sarajevo za Radiosarajevo.ba kazali su da je održavanje telefonske sjednice određeno Zakonom o Vladi KS-a i Poslovnikom o radu Vlade KS-a.

Tačnije, članom 13. Poslovnika o radu Vlade KS-a, odnosno, njegovom dopunom, definirano je održavanje vanrednih sjednica Vlade u hitnim slučajevima, te se prema ovom članu u hitnim i opravdanim slučajevima vanredna sjednica Vlade može sazvati i održati elektronskim ili telefonskim putem.

U ovom članu Poslovnika stoji da premijer može odlučiti o održavanju telefonske sjednice, te da se u takvim slučajevima poziv za sjednicu s prijedlogom dnevnog reda i materijalima, pored obavještavanja telefonom, članovima Vlade dostavljaju i elektronskom poštom.

Arhiv - SMS poruke i e-mailovi: Kako se održava telefonska sjednica Vlade?

Vlada KS-a, koja je prošle godine održala samo jednu telefonsku sjednicu, ima i tačno određenu proceduru kada se ovakve sjednice sazivaju, te se prema članu 18. Zakona o Vladi KS-a telefonska sjednica može sazvati u slučaju većih elementarnih nepogoda, nesreća ili drugih neposrednih društvenih opasnosti. Ipak, i tada Vlada odluke može donijeti prostom većinom glasova prisutnih članova koji glasaju, stoji u članu 18. Zakona o Vladi KS-a.

No, češće se pribjegava sazivanju telefonske sjednice, te u tom slučaju članovi Vlade glasaju putem telefona, tačnije SMS porukom ili elektronskom poštom. To je svojevrsni napredak u odnosu na neke zemlje u regiji, gdje se članovi Vlade pojedinačno pozivaju telefonom kako bi se očitovali o određenim odlukama.

Nakon ovakvog glasanja, rezultate utvrđuje Premijer KS-a, koji poslije rezultate saopćava članovima Vlade i javnosti.

Ipak, procedure o tome kako jedan član Vlade može čuti očitovanje drugog nisu jasno utvrđene ovim Pravilnikom, što bi bilo potrebno jer nije riječ o tajnom glasanju.

Zanimljivo je da je odluka o ovakvom načinu održavanja telefonske sjednice donesena tek 25. augusta 2016. godine, i to Odlukom o dopuni Poslovnika, dok u prethodnim pravilnicima nismo mogli pronaći nikakve odredbe koje se direktno odnose na održavanje telefonskih sjednica.

Uz sve to, s obzirom na vrijeme donošenja odluke o telefonskim sjednicama ostaje nejasno zašto Vlada, u vremenu modernih tehnologija, ne koristi neke od brojnih servisa za videokonferencije ili telekonferencije, koji su čak i besplatni, nego je još na snazi korištenje SMS poruka, koje se danas rijetko koriste u vrijeme društvenih mreža i pametnih telefona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije