Nova Uredba o priznavanju prava na topli obrok u javnim kuhinjama KS

Fena
Nova Uredba o priznavanju prava na topli obrok u javnim kuhinjama KS
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je novu Uredbu o priznavanju prava na topli obrok u javnim kuhinjama Kantona Sarajevo.

Naime, u svrhu boljeg i preciznijeg uređenja ostvarivanja prava socijalne zaštite Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice je predložilo ovu Uredbu.

U Uredbi uz definiciju toplog obroka propisano je kada se korisnicima dijeli suhi obrok, utvrđeni su korisnici toplog obroka, propisano je ko se smatra članom porodičnog domaćinstva i šta se smatra ukupnim prihodom domaćinstva.

Također, propisana je alternativna podjela prehrambenih artikala, način podnošenja zahtjeva, pravo na žalbu, način finansiranja javnih kuhinja, formiranje Koordinacionog tijela, dužnost prijave svake promjene kao i ostali pravni uslovi potrebni za realizaciju ove Uredbe.

Topli obrok u smislu ove Uredbe smatra se jedan obrok kuhane hrane dnevno po korisniku pripremljen u javnoj kuhinji, u skladu sa normativom namirnica za jedan obrok, koji utvrđuje resorno ministarstvo. U dane kada se ne priprema topli obrok (vikend, državni i vjerski praznici) korisnicima se dijeli suha hrana u skladu sa Pravilnikom o normativu namirnica za jedan topli obrok.

Korisnici toplog obroka su jednočlana domaćinstva čiji ukupan prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 70 KM mjesečno; višečlana porodična domaćinstva čiji ukupan prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 80 KM mjesečno; jednočlana domaćinstva penzionera čiji ukupan prihod ne prelazi iznos zajamčene penzije po podacima Federalnog zavoda PIO/MIO; dvočlana domaćinstva penzionera čiji ukupan prihod ne prelazi iznos zajamčene penzije uvećane za 10 posto, porodična domaćinstva u kojima su jedan ili više članova osoba s invaliditetom i osobe sa trajnim invaliditetom u fizičkom i psihičkom razvoju, a čiji ukupan prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 100 KM mjesečno.

Također, korisnici ovog prava nisu jednočlana i porodična domaćinstva koja stambene jedinice, garaže i druge prostore izdaju u zakup ili čiji je jedan od članova vlasnik preduzeća, samostalne radnje ili obavlja registrovanu dopunsku djelatnost.

Korisnici moraju dokazati da nisu domaćinstvo u kojima je jedan od članova vlasnik ili posjednik motornog vozila, izuzev invalidnih osoba koje su pri uvozu putničkog automobila oslobođene od plaćanja carine i koje im služi kao ortopedsko pomagalo.

U Kantonu Sarajevo funkcioniraju: Centralna javna kuhinja - Crveni križ Kantona Sarajevo, Javna kuhinja "Merhamet", Pučka kuhinja "Kruh svetog Ante", Narodna kuhinja "Stari Grad" Sarajevo, Pučka kuhinja "Jelo na kotačima" - Caritas Vrhbosanske Nadbiskupije i Javna kuhinja "Dobrotvor", sa punktovima.

U općinama u kojima nema punkta za podjelu toplog obroka ili su korisnici udaljeni ili fizički nesposobni da dođu do punkta ili iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da konzumiraju topli obrok, umjesto toplog obroka alternativno se periodično u toku godine može dodijeliti paket prehrambenih artikala.

Za koordinaciju rada javnih kuhinja resorna ministrica imenuje Koordinaciono tijelo koje predlaže raspodjelu donatorskih sredstava za rad javnih kuhinja i ono je sastavljeno od po jednog člana iz humanitarnih i nevladine organizacije pri kojima funkcionišu javne kuhinje, te po jednog člana iz JU "Kantonalni centar za socijalni rad" Sarajevo i jednog člana iz Ministarstva, saopćeno je iz Press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije