Novi način odlaganja otpada i čišćenja ulica u sarajevskim općinama

H. A.
Novi način odlaganja otpada i čišćenja ulica u sarajevskim općinama
Radiosarajevo.ba / KJKP Rad
U skladu sa savremenom i ekološki opravdanom praksom u naprednim zemljama svijeta, nakon općine Novo Sarajevo, i sarajevska općina Centar dobit će prvi podzemni kontejner.

Naime, u septembru 2016. godine u Novom Sarajevu, na Trgu Heroja br. 12,  započet je novi pristup u postupanju otpadom kakav se posljednjih 20 godina razvija u europskim zemljama - postavljanjem podzemnih eko-otoka.

Nakon sastanka s direktorom KJKP Rad Selimom Babićem u proteklim danima, načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić istaknuo je da je analizirano stanje higijene na području općine Centar.

"Dogovorili smo nove, ali i unapređenje aktivnosti koje već realizujemo sa KJKP Rad. Tako je usaglašen novi način odlaganja otpada, čišćenje i pranje ulica i još niz aktivnosti", naglasio je Ajnadžić.

Kada su u pitanju novi modeli odlaganja otpada, to se prije svega odnosi na nabavku i postavljanje kanti za reciklažu, a koje bi trebale biti postavljene ispred individualnih stambenih objekata.

Usaglašeno je da prve kante za odlaganje otpada budu postavljene u ulicama Nusreta Fazlibegovića, Asafa Serdarevića, Osmana Krupalije i Gornja Breka, a u martu će započeti i ugradnja prvog podzemnog kontejnera na raskrsnici ulica Kaptol i Mehmeda Spahe.

"Prvi podzemni kontejneri na području Općine Centar bit će zapremine 3000 litara, jedan crni za komunalni otpad i reciklažni kontejneri žuti za plastiku i metal, plavi za papir i karton, te zeleni za staklo. Ovo je nastavak projekta koji realizuju Općine Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo u saradnji sa ECO PACK-om i KJKP Rad na jačanju svijesti i mijenjanje navika građana za razdvajanje otpada na mjestu nastanka, u domaćinstvima.

Na području Općine Centar planirana je još jedna lokacija za podzemne kontejnere koju ćemo saznati kada se prikupe potrebne dozvole za njihovo instaliranje", kazao je za Radiosarajevo.ba Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije