Dodik nakon sastanka s Čovićem: Mislim da će Bošnjaci platiti političku cijenu

Radiosarajevo.ba
Dodik nakon sastanka s Čovićem: Mislim da će Bošnjaci platiti političku cijenu
/ Banja Luka: Dodik i Čović o skorašnjem incidentu u Novom Gradu, FOTO: AA
Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Banjoj Luci ugostio hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, u okviru programa periodičnih sastanaka koje ova dva političara održavaju.

Kako SNSD i HDZ BiH već godinama imaju dobru saradnju ovi sastanci lidera su redovna aktivnost, a najavljeno je da bi se Čović danas trebao sastati i s gradonačelnikom Banje Luke Igorom Radojičićem, također istaknutim članom SNSD-a.

"Naši odnosi u vezi s pozicioniranjem u BiH i općenito naši odnosi bili su tema današnjeg sastanka. Posebno smo razgovarali o vaninstitucionalnom djelovanju kojem smo svjedočili prethodnih sedmica, te smatramo zajednički da je napokon došao kraj tom djelovanju. Zato je važno da se ojačaju akti koji određuju kako se to donose odluke unutar BiH. Naša politika iz RS-a jeste da niko neće moći donositi odluke u naše ime, a s tim se slaže i hrvatska politika u BiH, koju prvenstveno provodi gospodin Čović. Mislim da će Bošnjaci u narednom periodu morati platiti političku cijenu djelovanja van institucija, te da će morati prihvatiti da postoje zajedničke institucije.

Razgovarali smo o tome da gospodin Izetbegović nije BiH, nego su to zajedničke institucije, a s tim se složio i gospodin Čović, te smo se složili da su one prava budućnost BiH", kazao je Dodik nakon ovog sastanka.

On je kritizirao i rad Vijeća ministara, kazavši kako "tamo postoji samo neka karikatura vlasti", a tom prilikom je ponovo kritizirao i rad Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH.

Dodao je i da su govorili i o ranijim zajedničkim dogovorima, kao što je izbacivanje stranih sudija iz pravosudnih institucija BiH, te o radu unutar Parlamentarne skupštine BiH.

"Ostavljanje neriješenih pitanja u BiH je najbolji način za njenu destabilizaciju i to pokazuju brojni problemi iz prethodnog perioda, kao što je revizija", zaključio je Dodik, uz konstataciju da je zadovoljan dobrom saradnjom sa HDZ-om BiH i gospodinom Čovićem, te da je njihova ambicija da dugoročno stabiliziraju odnose koji trebaju generirati dobru saradnju dva naroda.

Član Predsjedništva BiH Čović se zahvalio za dobru saradnju s Dodikom i SNSD-om unutar institucija BiH, kazavši kako su danas imali veoma sadržajan razgovor.

"Kriza je odnosa u BiH, osobito u zadnjih 20-ak dana zbog ove revizije, te će biti potrebno da razgovaramo, da stabiliziramo odnose i da razgovaramo o nekim gospodarskim temama. Za to nam trebaju dobri politički odnosi, a oni su zasada loši. Mi želimo da na vrlo jasan način stavimo do znanja da smo do te mjere uzurpirali ili zloupotrijebili svoje ovlasti, da smo uime jednog naroda i jedne stranke pokušali uznemiriti cijelu BiH. Sreća da je odgovor Međunarodnog suda pravde u Haagu došao brzo i spriječio dalje krize unutar države. No, nećemo se dalje opterećivati s tim, ali teško da ćemo moći povratiti povjerenje u naš zajednički rad do narednih izbora. S tim sam upoznao i gospodina Dodika, posebno sa izbornim procesom, u kojem želimo obezbijediti svakom narodu da bira svoje predstavnike u svakoj instanci vlasti", istaknuo je Čović u svom obraćanju.

On je kazao i kako smatra da se odnosi Međunarodne zajednice mijenjaju u odnosu na dosadašnja promišljanja u BiH, te da će u tom pravcu morati svi aktivnije razgovarati i uključiti se u procese unutar BiH.

Ipak, dodao je da će "biti izuzetno teško nastaviti s povjerenjem dalje", barem kada je riječ o odnosima unutar Predsjedništva BiH, zbog svih dešavanja u prethodnom periodu.

"Mislim da je Bakir Izetbegović svojim postupkom najviše od svih nas pokazao da je BiH fikcija. Sada smo vidjeli da su oni najviše doprinijeli da se stvori utisak o tome da se na Europskom nivou govori o tome da na Balkanu postoje dvije zemlje koje su u raspadu. Tome je najviše doprinio Bakir Izetbegović, povjerenja nema, nije ga ni bilo", dodao je Dodik govoreći o odnosima u institucijama BiH, u svjetlu kriza iz prethodnih mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije