Općinski sud potvrdio optužnicu protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića i drugih

E. H.
Općinski sud potvrdio optužnicu protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića i drugih
Nakon što je krajem prošle sedmice Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu protiv devet osoba optuženih u predmetu "Bosna", Općinski sud u Sarajevu danas je potvrdio ovu optužnicu.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a, optužnica je potvrđena protiv Amira Zukića, generalnog sekretara Stranke demokratske akcije, dva potpredsjednika ove stranke Mirsada Kukića i Asima Sarajlića, te još protiv Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Seida Fazlagića, koji su također bili predmet ove istrage.

Optuženi u ovom predmetu terete se za sljedeća kršenja zakona:

1. Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić - udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje
2. Esed Džananović - zloupotreba položaja ili ovlasti
3. Asim Sarajlić i Mirsad Kukić - primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem
4. Seid Fazlagić - pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela
5. Amir Zukić - nedozvoljeno držanje oružja.

Nadalje, u optužnici se navodi da se Zukić i Bibić terete da su u toku 2016. godine organizirali grupu, kojoj su se poslije pridružili Senad i Nedžad Trako, te Ramiz Karavdić. Članovi ove grupe pronalazili su osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić, koristeći svoj utjecaj, preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Također, uz potvrđivanje ove optužnice očekuje se da Općinski sud u Sarajevu potvrdi i produženje mjere pritvora za Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nadžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Seida Fazlagića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije