"Želimo policiju koja služi svim građanima, a ne samo centrima moći"

Radiosarajevo.ba
"Želimo policiju koja služi svim građanima, a ne samo centrima moći"
Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić
Predsjednik SDP BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nermin Nikšić uputio je u proceduru Inicijativu za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva za unutrašnje poslove i Federalne uprave policije.

Nikšić u inicijativi predlaže da Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u skladu s ovlaštenjima koja direktno proizlaze na osnovu odredbe iz Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, te Ustava FBiH, pokrene mehanizam parlamentarnog nadzora i kontrole zakonitosti rada Federalnog MUP-a i FUP-a.

„Federalna uprava policije, kao jedini federalni organ s policijskim ovlaštenjima, već duži vremenski period, tačnije više od dvije godine, funkcioniše bez bilo kakvog oblika građanskog nadzora i kontrole. Nezavisni odbor za nadzor nad radom direktora Federalne uprave policije shodno odredbi iz Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH treba osigurati nepristrasnu, objektivnu, kvalitetnu i zakonitu proceduru imenovanja direktora FUP-a, lišene svakog političkog utjecaja. Istovremeno je ovom zakonskom odredbom propisano i to da Nezavisni odbor ima zadatak da osigura stručno, objektivno i nepristrasno praćenje rada direktora FUP-a, kao i obavljanje drugih poslova utvrđenih tim Zakonom", tvrdi Nikšić.

On dodaje da, iako je shodno navedenom zakonu, Nezavisni odbor bio ovlašten da obavlja navedene poslove najduže tri mjeseca nakon isteka mandata - taj rok je davno istekao - nikada nije okončana procedura imenovanja Nezavisnog odbora:

"Sve navedeno ukazuje da duže vrijeme direktor Federalne uprave policije, suprotno citiranim zakonskim odredbama, obavlja ovu vrlo odgovornu i važnu funkciju (koja za sobom povlači i mogućnost primjene represivnih ovlaštenja, metoda i sredstava) bez bilo kakvog građanskog, neovisnog i nepristrasnog nadzora koji treba da vrši Nezavisni odbor."

"Sve ovo ukazuje kako ova vrlo važna federalna institucija djeluje izvan zakonskih normi i okvira postupanja, pa se opravdano može dovesti u pitanje povjerenje građana i cjelokupne javnosti u zakonitost rada Federalnog ministarstva za unutrašnje poslove, a naročito Federalne uprave policije“, navodi Nikšić i dodaje da ako prihvatimo toleranciju na nezakonitosti u institucijama koje su Zakonom zadužene i ovlaštene da štite i provode Zakon, kako onda očekivati da se građani oslone na takve institucije u ostvarenju njihovih prava i legitimnih interesa?

Parlament FBiH je donošenjem Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH prvi u BiH prepoznao značaj i mogućnosti savremenih trendova u području građanskog i parlamentarnog nadzora i kontrole zakonitosti rada policije i kroz odredbe članova 72. do 76. ovog Zakona omogućio da se uspostave vrlo učinkoviti mehanizmi kontrole zakonitosti rada Federalnog ministarstva za unutrašnje poslove i Federalne uprave policije. SDP BiH želi da se Zakon provodi, i da se u ovom slučaju pokrene mehanizam parlamentarne kontrole jer želimo policiju koja služi svim građanima naše države, a ne ekskluzivno političkim centrima moći. Postoji objektivno stanje da su Nezavisni odbori sve, samo ne nezavisni, i da služe kao paravan za skrivanje od odgovornosti za katastrofalnu sigurnosnu situaciju, korištenje policije za discipliniranje političkih rivala, montiranje sudskih postupaka i općenito zloupotrebu ovog vrlo važnog represivnog instrumenta izvršne vlasti.

Umjesto takvog katastrofalnog stanja u oblasti građanske i parlamentarne kontrole policije, želimo uspostavljanje jasne linije odgovornosti na relaciji Parlament - Vlada - ministar za unutrašnje poslove - Direktor policije, i da se jasno zna ko kome odgovara na toj liniji“, dodaje Nikšić.

Nikšić je naveo kako je nabavljena i oprema za provođenje posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanja:

„Kako već više od dvije godine ne postoji Nezavisni odbor, trenutno ne postoji bilo kakva civilna kontrola nad aktivnostima FUP-a i FMUP-a i u vezi s korištenjem ove opreme, odnosno ni teoretski nije moguće osigurati bilo kakav mehanizam zaštite ljudskih prava u slučaju eventualne zloupotrebe. Takva situacija je ne samo nezakonita, već suprotna temeljnim demokratskim standardima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije