Sarajlije se oprostile od Tetke Zilhe, dobre duše Šehera

0
Radiosarajevo.ba
Sarajlije se oprostile od Tetke Zilhe, dobre duše Šehera
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajlije se oprostile od Tetke Zilhe

Na Bakijskom mezarju u Faletićima danas je održana dženaza Zilhi Šeti, poznatoj humanitarki koja je simbol Narodne kuhinje u starogradskoj općini. Njena porodica, prijatelji, kolege, ali i brojni građani, oprostili su se od duše grada Sarajeva, kako suu je svi zvali.

Tetka Zilha, kako su je zvali brojni građani, preminula je 1. oktobra, a ova informacija potvrđena je iz Narodne kuhinje Stari Grad za Radiosarajevo.ba.

Poznata humanitarka, uvijek je pazila na sve gladne i siromašne Sarajlije i Sarajke. Iako rodom bila iz Višegrada, ipak je ostala u glavnom bh. gradu i Narodnoj kuhinji tokom i poslije rata.

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Njen rad nije bio upitan ni u vrijeme pandemije koronavirusa, iako je spadala u rizičnu grupu, a iza tetke Zilhe ostale su realizirane brojne humanitarne akcije za pomoć mnogim rizičnim grupama stanovništva o kojima se brinula.

Dobitnica je brojnih nagrada za svoju humanost - Međunarodne nagrade za dobročinstvo u Turskoj, Šestoaprilske nagrada grada Sarajeva, priznanje dr. Mustafe Cerića koji je obnašao dužnost reisu-l-uleme, 2003. godine bila je izabrana za Ženu godine (časopis Žene).

Kada je Narodna kuhinja u Sarajevo otvorila vrata davne, ratne 1992. godine - tetka Zilha je bila jedna od prvih kuharica.

Ni slutila nije da će pomoć njenim građanima trebati sve ove godine, a da će upravo ona postati jedno od zaštitnih lica humanitarnosti i solidarnosti ovog grada. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije