Sarajevski studenti poručili ispred zgrade Vlade KS: "Ili izlazite napolje ili idemo u Njemačku!"

2
S.G.
Sarajevski studenti poručili ispred zgrade Vlade KS: "Ili izlazite napolje ili idemo u Njemačku!"
Foto: N1 / Riad Ahmetović

Nekolicina predstavnika sarajevskih studenata danas se okupila ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Povod njihovog okupljanja bio je tek usvojeni Zakon o visokom obrazovanju KS – za koji smatraju da donosi više štete nego koristi.

Na njihovom se udaru posebno našla Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS kojoj su poručili kako su spremni i na štrajk glađu sve dok Zakon ne bude povučen.

"Ne možemo preći preko centralizacije i privatizacije kojom je ovaj Zakon obuhvaćen. Također smatramo kako je ovaj Zakon diskriminatoran prema nekim populacijama studenata.

Rektor ima apsolutnu vlast i da mijenja koga god želi. Treći problem je privatizacija kojim je predviđen isti sistem u privatnom i državnom i zašto bi onda vi birali ovaj drugi koji je neuporedivo zahtjevniji", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Riad Ahmetović, organizator današnjeg skupa.

Usvojen Zakon o visokom obrazovanju u KS: Sjednica Skupštine prekinuta, studenti najavili proteste

Usvojen Zakon o visokom obrazovanju u KS: Sjednica Skupštine prekinuta, studenti najavili proteste

"Mi više nećemo trpiti da nas oslovljavaju sa 'sport i mladi', 'kultura i mladi' i slično. Smeta nam to 'i' protiv kojeg ćemo se boriti, dosta je više bilo. Nećemo trpiti da nas profesori nazivaju ćevapčićima i kerovima, tome je došao kraj", jasno su poručili.

Zanimalo nas je i zašto se ovom skupu odazvao relativno mali broj studenaka i šta je uzrok tome.

"Mislim da se mnogi studenti plaše da dignu svoj glas. Imamo taj problem da je Zakon već usvojen i mnogi od njih misle da je već kasno za bilo šta. Svi oni koji misle da smo radikalni ja im poručujem da ćemo biti još radikalniji i još uporniji u svojim zahtjevima od kojih nećemo odustati", istakao je Ahmetović.

Neke od današnjih poruka studenata bile su: "Izlazite napolje", "Idemo u Njemačku", "Zašto nas se bojite" i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije