Studentica iz RS u FB objavi zaboravila na važan detalj, evo šta kaže dekan FPN

35
Radiosarajevo.ba
Studentica iz RS u FB objavi zaboravila na važan detalj,  evo šta kaže dekan FPN
Foto: Privatni album / Sead Turčalo

Sinoć je u medijim objavljena informacija koja je privukla mnogo pažnje. Bivša studentica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, unatoč činjenici da je bila studentica generacije, ne može se zaposliti kao asistent. 

Kao glavni razlog, Jelena Suslovski u Facebook objavi navodi da studenti iz RS ne mogu raditi kao asistenti, njima je to pravo onemogućeno. Priča je otišla u pogrešnom smjeru, a studentica je zaboravila na jedan važan detalj - ne nalazi se na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH.

Jelena je u objavi napisala da je nositeljica srebrne značke i da je bila najbolja na svim odsjecima. Dodala je kako se odricala mnogih stvari tokom studija, radila je dva posla i predstavljala našu zemlju na izboru ljepote u Kini. Zaključila je da studentima iz RS nije bilo zabranjeno da studiraju u FBiH, a sada im je zabranjeno da apliciraju na konkurs.

Nesreća na gradilištu autoputa Vc: Teško povrijeđen radnik iz Turske

Nesreća na gradilištu autoputa Vc: Teško povrijeđen radnik iz Turske

Tim povodom kontaktirali smo dekana FPN, prof.dr. Seada Turčala, koji je za portal Radiosarajevo.ba ispričao više o ovom slučaju.

Sead Turčalo o posjeti admirala Bauera: Snažna podrška NATO budućnosti BiH

Sead Turčalo o posjeti admirala Bauera: Snažna podrška NATO budućnosti BiH

"Konkurs koji je objavio Univerzitet u Sarajevu za više fakulteta radi prijema asistenata i viših stručnih saradnika realizira se putem programa zapošljavanja Zavoda za zapošljavanja Federacije BiH.

Budući da se radi o programu zapošljavanja FZZ uslov je da aplikanti budu na evidenciji nezaposlenih na biroima u F BiH. U suštini ne može aplicirati niko ko nije na evidenciji nezaposlenih u Zavoda za zapošljavanje F BiH", kazao je Turčalo. 

Dakle, uslov da se aplicira na konkurs bio je da se aplikant nalazi na evidenciji nezaposlenih u Zavodu za zapošljavanje FBiH. Objava studentice, počela se interpretirati kao diskriminacija i podjela po etničkom, nacionalnom ključu.

"Ovdje se ne radi o bilo kakvoj vrsti diskriminacije od strane Univerziteta u Sarajevu ili Fakulteta političkih nauka kako se interpretira obzirom da su mediji prenijeli FB status kao vijest bez bilo kakvog konteksta, nego o propisima koje predviđa ovakva vrsta programa zapošljavanja FZZ.

Na svaki drugi konkurs koji se ne realizira kroz programe Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo ili Federacije BiH se mogu prijaviti svi državljani Bosne i Hercegovine koji ispunjavaju minimalne zahtjeve propisane Zakonom o visokom obrazovanju KS" zaključio je Turčalo. 

U međuvremenu, studentica Jelena Suslovski je deaktivirala svoj Facebook profil, tako da nju nismo uspjeli kontaktirati.

Inače, Suslovski živi u mjestu Grlica (Istočna ilidža) odakle je godinama dolazila na studije u Sarajevo. Prije nego što se izbrisala s društvenih mreža, napisala je kako je 2017. godine magistrirala na Fakultetu političkih nauka a da je dvije godine prije toga, diplomirala i bila nosilac srebrne značke.

"Bila sam student generacije, ne najbolja na svom odsjeku, nego na svim.

Nadam se da će moja suza i suza svakog građanina ove države, kojem su uskraćena osnovna ljudska prava, stići sve vas na vlasti koji ste nam skrojili ovakvu sudbinu", napisala je pa dodala:

“Nije bilo lako putovati svaki dan iz Grlice do Skenderije. Išla sam pješice do Hrasnice nekih 40 minuta, čekala autobus za Ilidžu, pa tramvajem se vozila na Skenderiju. Istim putem i nazad. Više sam bila gladna i žedna, nego sita. U to vrijeme zaposlen mi je bio samo jedan roditelj, a trebalo je finansirati mene i brata (studenta medicinskog fakulteta). Nerijetko sam dolazila mokra na fakultet, posle kiše i snijega, jer autobuske linije su češće bile neredovne, nego redovne. Srećom, danas to više nije slučaj. Uprkos tome, davala sam sve od sebe da budem redovna na predavanjima, da budem što bolja, da kad završim fakultet mogu pomoći svojim roditeljima koji su se toliko žrtvovali za nas. Na master studijama sam radila honorarno čak dva posla, te predstavljala ovu državu na svjetskom izboru ljepote u Kini i ostvarila zapažen rezultat. Opet, bila sam najbolja. Nisam redovno spavala, niti jela, ali sam bila najbolja na gotovo svakom ispitu. Učila sam noću, ako nisam mogla danju. Sigurna sam da moje brojne kolege i profesori mogu posvjedočiti isto.

(...) Bezbroj namještenih konkursa, odbijenica, nepravde o kojoj sam godinama ćutala. Umjesto mene primani su ljudi kojima sam davala instrukcije, koji su jedva završavali privatne fakultete, koji su godinama u brojnim političkim partijama, kojima rodbinske veze obezbjeđuju sve u životu. Mjesta za studenta generacije nije bilo. Vjerovatno bih ćutala i dalje, da me situacija od danas nije posebno pogodila. Svi koji me poznaju, znaju da mi je san raditi na fakultetu, te upisati doktorske studije. Maštala sam o danu kada će konkurs biti objavljen i kada ću moći aplicirati na mjesto asistenta na matičnom odsjeku. Vjerovala sam da je to trenutak kojeg trebam čekati i posao koji će obezbijediti egzistenciju mojoj djeci. Kada su mi govorili da napustim ovu državu sa svojim kćerkama govorila sam da ne želim, da imam želju i volju da nastavim svoju karijeru na mjestu gdje znaju koliko vrijedim i mogu i gdje se neću morati nikome dokazivati. Vjerovala sam da me to mjesto čeka. Danas mi je moje pravo oduzeto i moja želja je uništena", napisala je, dodajući, potpuno netačno, kako joj je pravo da pokuša - nepravedno oduzeto.

"Kada sam se upisivala na fakultet, studentima iz Republike Srpske nije bilo zabranjeno da studiraju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Danas je, ipak, studentima iz Republike Srpske zabranjeno da apliciraju na konkurs. Državo Bosno i Hercegovino, mrzim što sam se u tebi rodila! Nadam se da će moja suza i suza svakog građanina ove države, kojem su uskraćena osnovna ljudska prava, stići sve vas na vlasti koji ste nam skrojili ovakvu sudbinu! Pozdravljam vas sa Zavoda za zapošljavanje RS, a uskoro, nadam se, iz neke druge države", poručila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (35)

/ Povezano

/ Najnovije