FPN ohrabruje sve studentice i studente da prijave seksualno uznemiravanje

1
Radiosarajevo.ba
FPN ohrabruje sve studentice i studente da prijave seksualno uznemiravanje
Foto: Arhiv / FPN

Fakultet političkih nauka u Sarajevu oglasio se povodom niza svjedočanstava o spolnom i seksualnom uznemiravanju na visokoškolskim ustanovama u našoj zemlji i regiji.

U saopćenju, koje su objavili i na Facebook stranici, istakli su da imaju nultu toleranciju na svaki oblik nasilja.

"Budući da se prethodnih dana pojavio niz svjedočanstava o spolnom i seksualnom uznemiravanju na visokoškolskim ustanovama u BiH i regiji, kao dio akademske zajednice koji ima nultu toleranciju na svaku vrstu nasilja, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu želi dati podršku Tužilaštvu BiH u istrazi i procesuiranju svih prijava o spolnom i seksualnom uznemiravanju.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u tom kontekstu ohrabruje sve studente i studentice da sve oblike spolnog i seksualnog uznemiravanja i prijave nadležnim institucijama.

Vijeće Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 23.02.2018 usvojilo je Smjernice za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja, te imenovalo savjetnicu za primjenu Smjernica.

Iako Fakultet nije zaprimio niti jednu žalbu ili prijavu, uvjeravamo sve one koji potencijalno imaju potrebu da se o bilo kom obliku nedoličnog ponašanja obrate organima Fakulteta da će njihova obraćanja biti tretirana povjerljivim i sa punom empatijom i dignitetom.

Fakultet političkih nauka čini sve da bude sigurno i slobodno okruženje za obrazovanje, odgoj i razvijanje intelektualnih potencijala kod svih naših studenata i studentica i u tom kontekstu jednoglasno osuđuje svaki oblik akademski neprihvatljivog ponašanja, a posebno sve oblike nasilja kažnjive zakonom", istaknuto je u objavi Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije