Sead Turčalo o posjeti admirala Bauera: Snažna podrška NATO budućnosti BiH

1
F. V.
Sead Turčalo o posjeti admirala Bauera: Snažna podrška NATO budućnosti BiH
Foto: FPN Sarajevo / Admiral u posjeti FPN-u

Admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a i najviše rangirani oficir NATO-a imao je jučer niz susreta u Sarajevu.

Ova posjeta predstavlja direktnu podršku Bosni i Hercegovini i jačanje savezništva naše zemlje sa Sjevernoatlantskim savezom

Tokom posjete glavnom gradu BiH, admiral Bauer je posjetio i Fakultet političkih nauka u Sarajevu, gdje je njegov domaćin bio dekan Sead Turčalo

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Admiral Bauer je održao i predavanje studentima FPN, a govorilo se o izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, odgovorima na te izazove te važnosti NATO-a i euroatlantskih integracija. Također, visoki vojni zvaničnik se osvrnuo na ključne strateške izazove Saveza, pogled NATO-a na Bosnu i Hercegovinu te specifičnosti u procesima izgradnje konsenzusa između članica Saveza.

Admiral NATO-a Rob Bauer stigao u BiH: Pogledajte fotografije sa svečanog dočeka

Admiral NATO-a Rob Bauer stigao u BiH: Pogledajte fotografije sa svečanog dočeka

"Posjetu admirala Roba Bauera Fakultetu političkih nauka smo iskoristili da razgovaramo o ključnim sigurnosnim izazovima Bosni i Hercegovini. Razmijenili smo mišljenja o unutrašnjim izazovima s kojima se susreće Bosna i Hercegovina. Posebno u svjetlu trenutne sigurnosne situacije i ruske agresije na Ukrajinu diskutirali smo o malignom ruskom utjecaju koji se preko unutrašnjih destruktivnih snaga reflektira na funkcioniranje države i proizvodi ne samo političku nego i sigurnosnu krizu", kazao je za portal Radiosarajevo.ba profesor Turčalo.

Admiral u posjeti FPN-u
Foto: FPN Sarajevo: Admiral u posjeti FPN-u

Isto tako, dodaje Turčalo, studenti FPN, ali i drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu imali su priliku da razgovaraju sa admiralom Bauerom o novom strateškom konceptu Saveza, procesima odlučivanja i statusu Bosne i Hercegovine. 

"U diskusiji sa studentima, admiral Bauer je naglasio da NATO nije samo vojno-politička alijansa nego i vrijednosna, koja pokazuje sposobnost da izgrađuje konsenzus između 30 članica, čak i u uvjetima kada postoje duboka neslaganja. Kroz ovakve posjete i razgovore Fakultet političkih nauka nastoji da studentima, ali i široj publici koja se zanima za izazove koji u današnjem svijetu dolaze iz društvene, političke i sigurnosne sfere te ih žele razumijevati, da o tome diskutiraju sa ekspertima koji oblikuju bosanskohercegovačko javno mnijenje i najznačajnijim predstavnicima međunarodnih organizacija“, istaknuo je dekan Turčalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije