Sarajevski imami u posjeti Gacku: Podrška nakon šovinističkog čina Danela Rajkovića

Radiosarajevo.ba
Sarajevski imami u posjeti Gacku: Podrška nakon šovinističkog čina Danela Rajkovića
/ Foto: gacko-rs.info

Grupa od 44 imama s područja Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo posjetila je jutros gatačkog imama Sadeta ef. Bilalića i džematlije Mehmed-agine džamije u Gacku te im izrazili podršku nakon nedavnog vandalskog čina ispred centralne džamije u tom kraju, javlja Anadolu Agency (AA).

U pratnji sarajevskih imama bio je i muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Imami iz Sarajeva, u organizaciji Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Sarajevo, su ovom prilikom pružili podršku džematlijama Mehmed-agine džamije, na čemu im je efendija Bilalić zahvalio.

Postupajući po naredbi tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e jutros su na području Gacka lišili slobode osumnjičenog Danela Rajkovića, koji je nedavno izvršio veliku nuždu ispred Mehmed-agine džamije.

Osumnjičeni Danel Rajković je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom 2019. godine, u više navrata, putem društvenih mreža, upućivao ozbiljne, uvredljive i teške prijetnje, usmjerene na pripadnike bošnjačkog naroda u BiH te upućivao ozbiljne prijetnje imamu džemata Bosanki Novi, prema kojem je upućivao prijetnje za život i sigurnost vjerskog službenika i članova njegove obitelji.

Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je počinio kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz članka 145a. KZ BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije