Danel Rajković izvršio veliku nuždu ispred Zvizdića džamije, stigle osude SPC-a

Radiosarajevo.ba
Danel Rajković izvršio veliku nuždu ispred Zvizdića džamije, stigle osude SPC-a
Foto: Screenshot / Gnusan čin u Gacku

Gnusan čin skrnavljena Zvizdića džamije u Gacku dogodio se u subotu oko 21.40 sata, potvrdio je za Radiosarajevo.ba imam Sadet ef. Bilalić, glavni imam u Gacku.

Piše: F. V. 

Iza ovog sramnog događaja stoji Danel Rajković (38) osoba koja je, prema dostupnim snimcima video nadzora, izvršila veliku nuždu na pragu centralne gatačke džamije.

Danel Rajković - undefinedDanel Rajković

Spomenuta džamija je, inače, tokom agresije bila do temelja porušena, a na njezinom mjestu se nalazilo smetlište. Obnovljena je dugo poslije rata.

Iz Policijske uprave Trebinje su potvrdili da "policijski službenici postupaju po prijavi".

Rajković je široj javnosti poznat po konstantnim prijetnjama imamu Emiru efendiji Nuhiću iz mjesta Blagaj kod Bosanskog Novog.

Nakon skrnavljena džamije nastavio je da prijeti imamu Nuhiću, pa se na osnovu tih prijetnji  i saznalo da upravo on stoji iza ovog gnusnog čina.

Prijetnje Rajkovića - undefined

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Gacko Sadet ef. Bilalić kazao je kako ga je prizor zatekao po dolasku u džamiju.

"Ovdje se radi o psihičkom bolesniku Danelu Rajkoviću koji više od pola godine prijeti imamu Nuhiću. Te prijetnje su bivale sve izražajnije. Koliko sam upoznat, Rijaset IZBiH je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH povodom tih prijetnji. Ovo je sve usko vezano. On je sa prijetnji prešao na gnusna djela skravljenja bogomolje", rekao je ef. Bilalić.

Ef. Bilalić je pozdravio pozive predstavnika Srpske pravoslavne ckrve (SPC) iz Mostara i Gacka. Za sutra je najavljena reakcija vladike zahumsko-hercegovačkog dimitrija povodom ovog čina skrnavljenja muslimanske bogomolje.

"Gatački paroh Velimir Kovač je odmah došao na lice mjesta, komandir policije, također. Svi su zaprepašteni da nešto tako može da se desi. Mi smo ranije imali incidente poput razbijanja stakla i vrijeđanja, ali ovo je gnusno. Sve  pravoslavne komšije su ostali bez komentara", rekao je Bilalić, te dodao:

"Zabrinjavajuće da ovaj bolesnik agresivno djeluje, a da je van institucija, da prijeti i prelazi na djela. Uzgred on je prije nekih 15 godina i svojim roditeljima bacio bombu i nanio im fizičke povrede. Govorimo o psihičkom bolesniku, a on i dalje skrnavi džamije. Mogao je i bombu da baci na džamiju. Zašto nije smješten u neku ustanovu", pita se ef. Bilalić. 

Nadalje, podsjeća da su takve osobe i uoči rata vršile najgore stvari, jer su najpodesnije za manipulaciju.

"U prepisci sa kolegom Nuhićem, Rajković je priznao da je on ovo gnusno djelo počinio i tako se došlo do njega. Uzeta je izjava od mene i kolege Nuhića. Ovi predmeti će najvjerovatnije biti spojeni", rekao je ef. Bilalić.

Upravo u septembru 2007. godine tokom ramazana se dogodio sličan incident, ali u Trebinju. Pred teravih-namaz muškarac srpske nacionalnosti Ljubiša Elezović je izvršio malu nuždu na vrata džamije čuvene Osman-pašine džamije.

Ljubiša Elezović vrši nuždu na ulazu u džamiju u Trebinju - undefined

U decembru 2008. godine u povratničkom naselju Fazlagića kuli kod Gacka zapaljena je džamija. Počinitelji nikada nisu kažnjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije