Sarajevski aerodrom testirao uređaj za rasturanje magle

Fena
Sarajevski aerodrom testirao uređaj za rasturanje magle
Međunarodni aerodrom Sarajevo testirao je protekle zime "antifog sistem" za rasturanje tzv. pothlađene magle tečnim propanom.

U prvoj sezoni testiranja, sistem se pokazao uspješnim za rješavanje problema. Pothlađena magla u zimskim mjesecima predstavlja najveći problem za redovno funkcioniranje avioprometa na aerodromu Sarajevo, kazala je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut.

Dodala je da su u januaru, specijalni uređaji s difuzorima bili postavljeni na više lokacija na zračnoj strani aerodroma  te dva mobilna difuzora na vozilu.

"Ispuštanjem za okoliš neškodljivog kemijskog reagensa tečnog propana, magla se na ovaj način pretvara u ledene čestice, odnosno snježne kristale koji zatim u vidu oborina padaju na zemlju", kazala je Bagarić- Arnaut.

Naglasila je da se "sistem pokazao uspješnim, a to se manifestiralo  povećanjem vidljvosti, prelaskom pothlađene magle u inje".

"Iako je riječ o skupom sistemu rezultati izvedenog testiranja pokazali su da investiranje u ovaj sistem može biti potpuno opravdano i višestruko korisno. Stoga je Aerodrom Sarajevo odlučio da nastavi s testiranjem ovog sistema da bi uz već postojeći Sistem za instrumentalno slijetanje (tzv. ILS sistem) još više poboljšao uvjete za uspješno slijetanje i polijetanje zrakopolova s Aerodroma Sarajevo", kazala je.

Podsjetila je da je riječ o sistemu koji je uspješno testiran još za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. ne samo na Međunarodnom aerodromu Sarajevo već i na skijaškim stazama, kada je magla u nekoliko navrata prijetila da prekine natjecanje.

"Ovaj sistem može se efikasno primijeniti u određenim uvjetima kao što su vanjska temperatura ispod 0° C ali do nekih -7-8° C", napomenula je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije