Kajmaković: Aerodrom Sarajevo oborio sve rekorde, uskoro proširujemo kapacitete

A. D.
Kajmaković: Aerodrom Sarajevo oborio sve rekorde, uskoro proširujemo kapacitete
Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković otkrio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba detalje o proširenju kapaciteta sarajevskog aerodroma.

On je podvukao da je kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom augusta prošlo 144.330 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u historiji novog aerodroma.

Šta više, kaže on, ova brojka predstavlja povećanje od čak 22 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U prvih osam mjeseci ove godine, opslužili su ukupno 668.338 putnika, što predstavlja povećanje od više od 14 posto u odnosu na isti period prošle godine, a ova brojka je veća od ukupnog broja opsluženih putnika u cijeloj 2013. godini.

aerodrom_sarajevo_slike (3).jpg - undefined

"Kako sada stvari stoje, u ovom mjesecu premašit ćemo cijelu 2014. godinu, u oktobru cijelu 2015, u novembru ćemo preći broj putnika iz cijele prošle godine, a u decembru ćemo dočekati 900.000 putnika u ovoj godini. Međunarodni aerodrom Sarajevo je ne samo ključna karika u turističkom i privrednom razvoju BiH, već svi uporedni podaci ukazuju da je rast koji mi bilježimo u ovoj godini jedan od najvećih među aerodromima u regiji", kaže Kajmaković.

On navodi da će za samo 12 mjeseci imati porast od oko 100.000 putnika, "a s tim dolazi obaveza da oni imaju istu uslugu, isti komfor i isto pozitivno iskustvo".

"Zbog toga ćemo stari Terminal A uskoro rušiti, zbog čega je već počelo postavljanje privremenih montažnih objekata u koje će biti smješteni zaposlenici, restoran i brojne prateće službe. Projektom Modernizacija i dogradnja Terminala B planira se dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, tako da bi tim proširenjem Aerodrom Sarajevo trebao biti u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje", kaže Kajmaković.

aerodrom_sarajevo_slike (4).jpg - undefined
Dodaje da je planirano proširenje i povećanje svih kapaciteta kako prostornih, tako i tehnoloških za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, Hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi.

"Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Stari i novi dio bit će povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a bit će dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Proširit ćemo check-in zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napraviti će se sedam. Proširit ćemo i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona. Važno je napomenuti da će tokom svih ovih radova Aerodrom raditi i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće biti", kaže Kajmaković.

Napominje da bi radovi trebali početi u posljednjem kvartalu ove godine, za projekt proširenja osigurana je i urbanistička saglasnost nadležnog federalnog ministarstva, a projekat je vrijedan 38 miliona KM. Sve to će, kaže, biti izuzetno jaka finansijska injekcija za širu sarajevsku regiju.

"Samo u prvih sedam mjeseci ove godine, pet aviokompanija je započelo operacije s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u našoj zemlji nastavlja rast na svim poljima. Sve to omogućava našim građanima sve širi izbor kada su u pitanju europske i svjetske destinacije. Od planova za naredni period, najskoriji je početak letova jedne od najrespektabilnijih aviokompanija Qatar Airwaysa, koji bi s letovima trebali početi 31. oktobra, a mi nastavljamo s privlačenjem novih aviokompanija", naglasio je on.

aerodrom_sarajevo_slike (2).jpg - undefined

Uz napomenu da većina low-cost kompanija svugdje u svijetu uglavnom leti na manje aerodrome, koje nemaju redovnih avio linija i kompanija, te koji nisu kao ovaj aerodrom opterećeni taksama, uprkos tome, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo što ipak operira nekoliko aviokompanija koji nude povoljnije cijene karata.

"Riječ je o aviokompanijama: Pegasus Airlines koji povezuje Sarajevo s Istanbulom, FlyDubai- kojima ima letove za Dubai, zatim Norwegian Air Shuttle, koji leti prema Oslu i Štokholmu, te Eurowings s letovima prema Kelnu Stuttgart, a odnedavno i popularni Wizz Air kojemu nisu ponuđeni nikakvi specijalni uvjeti i pogodnosti nego ostalim aviokompanijama. Što se cijena usluga tiče, mi ih prilagođavamo kako očekivanjima naših partnera, tako i potrebama putnika, te smo uspjeli spojiti izuzetno visok nivo usluga s konstantnim privlačenjem novih aviokompanija, otvaranjem novih linija, te kontinuiranim rastom broja putnika. Konačno, zadovoljstvo i naših poslovnih partnera i putnika koji prolaze kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je na izuzetno visokom nivou", kaže Kajmaković.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije