Aerodrom Sarajevo: Očekuje se veliki priliv arapskih turista

Radiosarajevo.ba
Aerodrom Sarajevo: Očekuje se veliki priliv arapskih turista
Sljedeće sedmice u Sarajevo bi trebao pristići veliki broj turista, posebno iz arapskih zemalja, a 19. juni može se smatrati i zvaničnim početkom turističke sezone.

Sarajevski aerodrom bit će izuzetno zauzet ovog ljeta, a turisti će u glavni grad Bosne i Hercegovine stizati brojnim redovnim i sezonskim letovima.

Već 19. juna, kako je najavljeno, turska aviokompanija AtlasGlobal počet će letove na relaciji Istanbul-Sarajevo.

Ovaj mladi avioprijevoznik iza kojeg stoji snažna turistička agencija sa hotelima u Bodrumu, Anataliji i Cipru, dovodit će turiste u BiH, ali i praviti jak promet u suprotnom smjeru, budući da će njeni aranžmani koji uključuju letove i smještaj u vlastitim hotelima, a koji se prodaju u turističkima agencijama u BiH uz popust od 30 posto, sigurno biti atraktivni za bh građane,  izvještava Indikator.ba. 

Sezonske letove najavila je podružnica egipatskog avioprijevoznika iz Saudijske Arabije Nesma Airlines koja će sa 24. junom početi dovoditi goste iz ove zemlje.
Ovi letovi provode se u partnerstvu sa investicionim društvom Al Shiddi Group koje je investiralo u hotel Bristol, Sarajevo City Center i rezidencijalno naselje Poljine Hills u Sarajevu.

Turističke posjete treba očekivati i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta, dok bi trenutna kriza sa Katarom mogla imati uticaja na planirane dolaske gostiju iz ove zemlje.

Flydubai, udvostručava svoje polaske na letovima iz Dubaija za Sarajevo od 23. juna, dok će Air Arabia jednom dnevno letjeti od Sharjaha do Sarajeva sa početkom od 22. juna.

Pojedini turistički radnici najavljuju najbolju sezonu do sada, te se vjeruje da će i hotelski kapaciteti biti izuzetno dobro popunjeni.

Sarajevski aerodrom očekuje velika gužva, posebno tokom jula i avgusta kada najveći dio turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije posjećuje Bosnu i Hercegovinu.  Predviđa se da će aerodrom zabilježiti 120.000 putnika u julu, 125.000 putnika u avgustu i 100.000 putnika u septembru.

Inače, aerodrom Sarajevo zabilježio je u maju 84.137 putnika, dok ih je u aprilu bilo 79.796.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije