KS: Subjektima kojima je zabranjen rad uplatit će se minimalne neto plate i doprinosi

2
Radiosarajevo.ba
KS: Subjektima kojima je zabranjen rad uplatit će se minimalne neto plate i doprinosi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije, u Kantonu Sarajevo večeras u 21 sat pa do 5 sati ujutro, u narednih 15 dana, na snagu stupa zabrana kretanja.

Također, na period od 15 dana, počevši od 20.3. 2021. godine u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Zaključkom Vlade KS o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane (KD 56.10), te djelatnosti pripreme i usluživanja pića (KD 56.30).

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić poručio je da će Vlada KS i resorno ministarstvo u narednih 30 dana pomoći svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, kroz uplatu minimalne neto plate i doprinosa.

"Kada su ove šifre djelatnosti u pitanju, na području KS posluje cca. 1.781 privredni subjekt, koji upošljava cca. 6.174 radnika.

Svima kojima će biti zabranjen rad od sutra u 5 sati, nadoknadit ćemo minimalnu neto plaću i minimalne doprinose na nivou Federacije BiH za svaki dan rada koji im je zabranjen odlukom Vlade.

To ćemo uraditi po hitnim procedurama i u što kraćem roku. Uplatu ovih sredstava izvršit ćemo u narednih 30 dana", rekao je ministar Delić.

Ministar Delić pozvao je građane na maksimalno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, da čuvaju svoje i zdravlje svojih najmilijih, kako bi što prije suzbili pandemiju koronavirusa na području Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije