Sarajevo proslavilo 84. rođendan japanskog cara Akihite

Fena
Sarajevo proslavilo 84. rođendan japanskog cara Akihite
Japanski ambasador u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa je upriličio prijem u Sarajevu povodom 84-tog rođendana japanskog cara Akihita.

U obraćanju brojnim zvanicama, predstavnicima diplomatskog kora u BiH, javnim ličnostima iz političkog, kulturnog i sportskog života BiH, Ogawa je naveo da su japanski car i carica izuzetno aktivni usprkos svojim godinama, posjećuju različite institucija i škole, kako bi pružili podršku ranjivoj populaciji, osobama s posebnim potrebama.

"Mi, narod Japana, osjećamo veliku zahvalnost prema njihovim veličanstvima, zbog napora koje čine", rekao je ambasador.

Podsjetio je također, da je prošle godine obilježena 20. godišnjica bilateralnih odnosa BiH i Japana, te da će raditi na jačanju tih odnosa realizacijom posjeta na visokom nivou, kao i promociji japanskih investicija i kulture u BiH.

Ukazao je i na nedavnu uspješnu posjetu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka Japanu, koji se susreo sa japanskim ministrom vanjskih poslova, japanskim parlamentarcima, a održao je i predavanje na tokijskom univerzitetu, te posjetio Hirošimu.

"Odnosi Japana i BiH također jačaju i putem sporta. Kako bi nagradili Ivicu Osima za njegov doprinos razvoju japanskog nogometa, Vlada Japana mu je u decembru prošle godine dodijelila Orden izlazećeg sunca", podsjetio je ambasador Ogava.

Ukazao je i na velike zasluge Vahida Halilhodžića, trenera japanske nogometne reprezentacije, te se Japan uspio plasirati za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Naveo je da i će u Tokiju 2020.godine biti održane Ljetnje olimpijske igre i Paraolimpijske igre, te da je pet novih sportova: karate, bejzbol, surfanje, sportsko penjanje i vožnja skateborda, uključeno u sportski program.

Ambasador Ogawa je izrazio nadu da će sportisti iz BiH dati svoj maksimum na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Ovim povodom je pripremljen i specijalni pamflet pod nazivom "Kizuna" – prijateljske veze između Japana i BiH, u kojem je naveden historijat bilateralnih odnosa, kao značajno mjesto koje zauzimaju ugledni ljudi iz BiH u Japanu.

Gostima prijema posluženi su japanski sake, japanska riža iz ovogodišnje žetve, kao i sushi koji je pripremio japanski kuhar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije