Međunarodni dan tolerancije: U BiH najveći broj incidenata na nacionalnoj osnovi

Anadolija
Međunarodni dan tolerancije: U BiH najveći broj incidenata na nacionalnoj osnovi

Prema zvaničnim statistikama i informacijama kojima raspolaže OSCE, gdje su izvori bh. zvanične institucije, najveći broj krivičnih djela i incidenti počinjeni iz mržnje, odnosno ona nedjela počinjena iz nekog vida netolerancije, još uvijek su na nacionalnoj osnovi, izjavila je Dragica Karadžin, službenica za demografski razvoj Ureda OSCE-a Tuzla.

"Međutim, pored toga, imamo incidenata i netrpeljivosti i manifestacije neprihvatanja svih drugih manjinskih grupa bilo na vjerskoj, statusnoj, socijalnoj ili seksualnoj orjentaciji. Nismo jedino društvo u svijetu koje ima ove pojave", navela je Karadžin tokom današnje ˝Šetnje za toleranciju˝, koju je povodom Međunarodnog dana tolerancije organizirala Koalicija za borbu protiv mržnje iz Tuzle, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Cilj današnjeg događaja je promocija poštivanja različitosti i borba protiv mržnje.

Što se tiče romske manjine, Karadžin ističe da statistike pokazuju da se situacija mijenja u pozitivnom smislu.

"Pogledamo li statistike od prije deset godina i sada, danas je daleko veći broj romske djece u školama, mnogo ih je više zaposlenih, ali to je još uvijek nedovoljan broj da bismo mogli govoriti o pravednoj jednakosti", kazala je.

Dajana Bakić, koordinatorica Koalicije za borbu protiv mržnje, kazala je da koalicija okuplja 20 nevladinih organizacija koje žele poslati pozitivne poruke iz Tuzle, grada koji je, navela je Bakić, tolerantna sredina, ali nekada se javlja ignorantski odnos prema negativnim pojavama u društvu.

"Ovom šetnjom ukazujemo na probleme i ujedno pokazujemo da su nam potrebne pozitivne vrijednosti, da je potrebno da ih razvijamo i u tom kontekstu danas pokazujemo koliko su bitni harmonija i različitosti, u suprotnosti sa politikama identiteta koju grade različite politike da nas razdvajaju", kazala je Bakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije