CIK BiH: U toku nezapamćena propaganda koja ima za cilj dezinformisanje javnosti

Srna/Fena
CIK BiH: U toku nezapamćena propaganda koja ima za cilj dezinformisanje javnosti
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Glavni centar za brojanje glasova u Zetri

Predsjedik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Branko Petrić izjavio je da je jutros u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu počelo brojanje glasačkih listića iz inostranstva pristiglih u 64.000 glasačkih paketa.

Petrić je na današnjoj sjednici CIK istakao da je brojanju glasova iz inostranstva prethodila detaljna verifikacija pristiglih glasačkih paketa iz inostranstva.

"Brojanje radi 16 timova i očekujemo da ovaj posao bude završen u nekoliko dana", dodao je Petrić.

Prema njegovim riječima, CIK obavlja sve aktivnosti u skladu sa zakonskim rokovima i svojim planom aktivnosti.

"Do ovog trenutka, kompletan materijal sa svih 5.500 glasačkih mjesta dostavljen je u glavno skladište CIK i u Glavnom centru za bojanje su verifikovani rezultati sa tih biračkih mjesta", precizirao je predsjednik Komisije.

On je dodao da su u Glavnom centru za brojanje verifikovani i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima i u odsustvu, kao i uz pomoć mobilnih timova.

Petrić očekuje da će CIK za nekoliko dana utvrditi i objaviti rezultate ovogodišnjih opštih dana, nakon čega počinju teći druge procedure.

Centralna izborna komisija BiH saopćila je danas i da odluke donosi samo i isključivo na osnovu činjenica i dokaza, a ne na osnovu "populističkih izjava nekompetentnih pojedinca".

"Pozivamo sve aktere u izbornom procesu da činjenice i dokaze o eventualnom kršenju zakona dostave nadležnim institucijama", navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Dodaje se da je u javnosti već mjesecima, a ovih dana pojačano, prisutna „nezapamćena propaganda koja ima za cilj dezinformisanje javnosti, zastrašivanje institucija koje provode zakone, rušenje ugleda domaćih institucija i međunarodnih organizacija pa i ugrožavanje fizičke sigurnosti članova Centralne izborne komisije BiH“.

"Propagandu vode pojedini mediji, pojedini politički subjekti i pojedini članovi akademske zajednice iznoseći paušalne i neodgovorne ocjene koje nisu u skladu ni sa kakvim standardima i kodeksima ponašanja", saopćeno je iz CIK-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije