Sarajevo danas najzagađeniji grad na svijetu: Pogledajte ko je u top deset

3
Radiosarajevo.ba
Sarajevo danas najzagađeniji grad na svijetu: Pogledajte ko je u top deset
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U Sarajevu je danas izrazito zagađen zrak, pa je proglašena epizoda "Upozorenje". U ovakvim uslovima svakako je dobro nositi masku i na otvorenom.

Na osnovu podataka koje prikuplja servis AirVisual, u 13.53 sata Sarajevo ima najzagađeniji zrak na cijelom svijetu. Indeks kvaliteta zraka iznosi čak 315 i nosi epitet veoma nezdravog. Iza Sarajeva je čak Indija i Pakistan, što je zabrinjavajući podatak. 

Podaci za 15. januar - undefined

Foto: AirVisual: Podaci za 15. januar

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području našeg kantona na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja praga upozorenja za PM10 od 150µg/m3 za prethodni dan. Na ostalim stanicama izmjerene vrijednosti prelaze graničnu vrijednost od 50µg/m3.

Vrijednosti ostalih praćenih polutanata, prvenstveno sumpordioksida na stanici Ilijaš i azot dioksida na Otoci, bilježe također porast izmjerenih koncentracija.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i naredna dva dana se očekuje sunčano vrijeme, bez padavina i sa vjetrom slabog intenziteta, te sa temperaturnom inverzijom koja može doprinijeti daljnjem nakupljanju zagađujućih materija.

Na osnovu praćenih trendova porasta zagađenja zraka i vremenskih uslova očekuje se tokom naredna 24 sata da će i na stanicama Hadžići i Vijećnica doći do prekoračenje vrijednosti za prag epizode „Upozorenje“.

Ukratko, građanima se savjetuje da smanje kretanje u gradu, oni koji su u mogućnosti neka borave na planini ili izvan grada. 

Iz Ministarstva podsjećaju da su na snazi i mjere iz epizode „Pripravnost“, kao i sve ostale kontinuirane mjere propisane Planom.

Upozoravaju i stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, te ih podsjećaju da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima.

Stanovništvu je upućen i apel da na najmanju moguću mjeru smanji korištenje motornih vozila, koliko god je to moguće.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba prošetao je ulicama grada, pogledajte kako je danas u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije