Kvalitet zraka nezdrav u nekoliko gradova: Preporuke građanima

2
Fena
Kvalitet zraka nezdrav u nekoliko gradova: Preporuke građanima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine indeks kvaliteta zraka jutros u 8.00 sati iznosio je 142 i zrak je nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U Tuzli indeks kvaliteta zraka jutros iznosi 70 i zrak je umjereno zagađen kao i u Banjoj Luci gdje je jutros indeks kvaliteta zraka iznosio 99. U takvim okolnostima upozorava se kako neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani, navode iz ekoakcije.org.

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Na području Zenice indeks kvaliteta zraka iznosi 251 i zrak je vrlo nezdrav. Izmjerena količina M10 čestica iznosi 185. Upozoravaju se osobe s respiratornim oboljenjima poput astme na moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM10 ili grube čestice imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Njihova prosječna granična vrijednost tokom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvalitet zraka lošiji te da može utjecati na zdravlje ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije