COVID podaci za Sarajevo: Jedna osoba preminula, a 554 testiranih

0
Radiosarajevo.ba
COVID podaci za Sarajevo: Jedna osoba preminula, a 554 testiranih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testirane 554 osobe potvrđeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Jedna osoba je preminula, a od COVID-19 infekcije oporavilo se 15 naših sugrađana.

Trenutno je na bolničkom liječenju 29 pacijenata, od kojih 14 ima akutnu infekciju, dok su ostali sa post covid komplikacijama ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 16 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 13.

Jedan pacijent se nalazi na respiratoru i jedan koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 115 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 812 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 53.051 osoba zaražena koronavirusom i 51.645 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 30.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 45 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 160 PCR briseva.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirana 791 doza vakcina.

Podsjećamo da je od subote, 31. jula u Zetri, u okviru "Dana otvorenih vrata", omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Ovakva organizacija vakcinacije se nastavlja i danas, a trajat će dok se ne potroše raspoložive vakcine AstraZeneca.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije