! / UNICEF: Unaprijediti kvalitet obrazovanja i obrazovnog procesa u KS

22. 01. 2021. u 18:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Intenziviranja saradnje Ministarstva i UNICEF-a, s ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja i obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo, bio je povod današnjeg sastanka ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota – Muminović sa predstavnicima ove organizacije Sanjom Kabil i Lamijom Landžo.

Tokom sastanka akcent je stavljen na partnerski rad resornog ministarstva i UNICEF-a, a posebno kada su u pitanju projekti vezani za izradu inkluzivnog obrazovanja, unapređenje digitalnih kompetencija nastavnika, kao i rješavanje pitanja obrazovanja djece koja nisu u uključena u sistem.

Bilo je riječi i o aktivnostima koje je potrebno poduzeti kako bi se implementirala inicijativa projekta "LearnIn“ u Kantonu Sarajevo.

Kako je pojašnjeno, "LearnIn“je vrsta pomoći za odvijanje obrazovnog procesa, koju je razvio UNICEF u partnerstvu sa Univerzitetom u Cirihu i LabXchange inicijativom. Osnovni cilj ovog projekta je omogućiti platformu za uvođenje i unapređenje tzv. „blended“ učenja koje podrazumijeva kombinacije klasičnog i online učenja.

Na ovaj način bi se olakšalo stvaranje kvalitetnih, personaliziranih i kulturološki relevantnih puteva učenja zasnovanih na visokokvalitetnom sadržaju i pedagogiji. U to je uključen UNICEF-ov modul za inkluzivno obrazovanje, lokalni i drugi materijali, te resursi otvorenog koda, koji bi potaknuli saradnju i zajedničku praksu u digitalnom okruženju.

Kako je najavljeno, planirano je da se ova inicijativa nastavi razvijati, te će se s tim u vezi poduzeti svi potrebni koraci i aktivnosti za njenu implementaciju u Kantonu Sarajevo.

“Potencijal međunarodne saradnje i dostupnih resursa potrebno je iskoristiti u cilju razvoja i unapređenja kvalitete obrazovanja i obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo. Također, potrebno je da se dodatno osnaži školski menadžment, razrednici i nastavnici koji su ključni u navedene procese“, poručila je ministrica Hota – Muminović.

Na kraju sastanka predstavnice UNICEF-a poželjele su ministrici uspješan rad u narednom periodu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)