BiH / Roditelji više neće zaboravljati na vakcine - UNICEF predstavio aplikaciju

29. 05. 2019. u 10:31:00 S. H.

Shares: 33

UNICEF BiH danas je u Sarajevu predstavio mobilnu aplikaciju "Moj kalendar imunizacije".

Upozorenje roditeljima: Vakcinišite svoje dijete, MMR vakcina nema veze s autizmom

Aplikacija služi da unaprijed najavi termin imunizacije ili napomene ukoliko se raspored zaboravi, a osim kalendara imunizacije u aplikaciji se mogu naći podaci o vakcinama, bolestima od kojih vakcine štite, te najnovije informacije o imunizaciji.

U potpunosti je personalizirana, što znači da kada upišete ime i prezime djeteta, datum rođenja i adresu stanovanja, aplikacija vam ponudi dom zdravlja kojem pripadate, te listu vakcina koje vaše dijete treba primiti i u kojem periodu.

Aplikaciju su kreirali Zavod za javno zdravstvo FBiH i ЈZU Institut zа јаvnо zdrаvstvо RS, uz podršku UNICEF-a. 

Arapović: Roditeljima se ne treba ostaviti prostor da odlučuju o cijepljenju djeteta

Mobilna aplikacija "Moj kalendar imunizacije" namijenjena je roditeljima i starateljima djece, kako bi im olakšala snalaženje u rasporedu imunizacije djeteta, ponudila informacije o vakcinama, bolestima protiv kojih se djeca vakcinišu, kao i najnovije naučne informacije o imunizaciji.

U FBiH 958 oboljelih od morbila: Oboljeli najčešće nevakcinisani

Osim predstavljanja mobilne aplikacije prisutnima je predstavljen pregled epidemiološke situacije u RS-u i Federaciji Bosne i Hercegovine.

U 2019. godini FBiH se nalazi u epidemiološkoj fazi, rekao je  Sanin Musa ispred Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

"BiH je ocijenjena kao zemlja sa stalno prisutnom transmisijom morbila. Do 23. maja imamo 1.030 oboljelih, od čega je 20 posto bilo hospitaliziranih, a najugroženija su djeca", rekao je Musa.

Musa je naveo kako je u FBiH 93 posto nevakcinisanih od broja oboljelih, 6 posto nepotpuno vakcinisanih i samo 1 posto vakcinisanih, kada se izuzmu osobe starije od 30 godina čija je imunizacija nepoznata.

Istakao je i kako roditelji žele vakcinisati djecu kada se javi oboljenje.

S obzirom na povećan priliv migranata, FBiH je dopustila da djeca migranata mogu koristiti vakcine, te je do sada oko 300 djece migranata vakcinisano, sa naglaskom na MRP vakcinu.

U RS-u se povećava broj oboljelih, ali situacija nije kao u FBiH, istakla je Jela Aćimović ispred Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako je navela Aćimović, u RS-u je 37 oboljelih, najviše u blizini Sarajeva, a među kojima je samo jedno dijete od 6 godina vakcinisano, dok su svi ostali ili nepotpuno vakcinisani ili nije poznat njihov stepen imunizacije.

"Za većinu vakcina u RS-u je 90 posto stopa vakcinisanosti, a najlošija situacija je sa MRP vakcinom. Obuhvat sa MRP vakcinom ne smije ostati ovakav, moramo popravljati situaciju", istakla je Aćimović navodeći kako je RS nedavno imao epidemiju morbila, te 4.000 oboljelih, ali srećom nisu imali smrtnih slučajeva kao što ih je bilo u Srbiji, Bugarskoj itd.

U Srbiji od morbila preminulo treće dijete, a 13. žrtva

Aćimović je napomenula kako su djeca do 9. ili 10. mjeseca zaštićena majčinim imunitetom, te kako su poslije toga ugrožena.

Opomenula je i kako su morbili bolest koja se brzo širi, te izaziva komplikacije.

"Ova aplikacija spaja dva ključna aspekta na kojima UNICEF radi na globalnom nivou, a to su imunizacija i inovacija. Važno je da osiguramo ažurne informacije i alate koje ljudi mogu koristiti", rekla je direktorica UNICEF-a za Europu i Centralnu Aziju Afshan Khan.

Broj oboljelih od morbila porastao za 300 posto, među najzaraženijim zemlje regije

Khan je potom predstavila situaciju u regiji navodeći kako se u Europi i Centralnoj Aziji polovina smrtnosti djece dešava unutar mjesec dana, navodeći kako se ne dobija vakcina diteperpoplio, te kako je posebno nizak stepen imunizacije kod djece koja pripadaju romskoj nacionalnosti.

Iz UNICEF-a su prepoznali da stope imunizacije opadaju u većini zemalja, što pokazuje na greške u sistemu, rekla je Khan, navodeći kako imaju viziju da svaka zemlja barem 95 posto imunizacije, ili barem 80 posto u zemljama regije. Također, ukazala je da djeca do godine treba da dobiju tri doze diteper vakcine. 

Što se tiče morbila i epidemija, rekla je Khan, WHO je već zabilježio stotine hiljada slučajeva, te je navela kako 47 zemalja od 53 ima problem sa morbilama dodajući kako je to problem koji se mora riješavati.

"Imamo i sve veći broj smrtnih slučajeva od morbila u cijeloj Europi, moramo to spriječiti. U trenutnoj situaciji morbile se jako brzo šire. Ako se npr. pojave morbile u Ukrajini, brzo stižu do New Yorka", rekla je Khan navodeći kako u UNICEF-u planiraju popuniti svoje nedostate, educirati zdravstvene radnike i roditelje, te raditi na većem obuhvatu vakcinacijom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA