Epidemija / U FBiH 958 oboljelih od morbila: Oboljeli najčešće nevakcinisani

28. 05. 2019. u 09:50:00 Anadolija

Shares: 9

U Federaciji Bosne i Hercegovine od početka godine do 17. maja registrovano je ukupno 958 oboljelih od morbila, pokazuju izvještaji sa terena.

Najveći broj oboljelih registrovan je u Sarajevskom kantonu (75,4 posto). Broj oboljelih u Srednjobosanskom kantonu je u porastu (17 posto od ukupnog broja registrovanih).

Prema kompletiranim podacima iz baze podataka, nešto manje od polovine oboljelih su djeca u dobi od 1 do 4 godine. Bolest se registruje i kod mlađih od godinu i starijih od 30 godina. Obolijevaju u nešto većem broju osobe ženskog spola.

Da nije antivakcinaša, morbile bi bile iskorijenjene

Oboljeli su najčešće nevakcinisani (86,3 posto), nepotpuno vakcinisani (3,4 posto) i nepoznatog vakcinalnog statusa (9,1 posto).

U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila su oboljele 752 osobe, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS-a za period od 18. januara do 24. maja ove godine.

U KS je u 14 dana registrovano 75 novooboljelih. Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad - 275 i Novo Sarajevo - 135. Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrovano je 89 slučaja, Stari Grad 36, Ilidža 149, Vogošća 48, Hadžići i Ilijaš po devet, a u Trnovu dva slučaja morbila.

Najviše oboljelih, i to 256, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Upozorenje roditeljima: Vakcinišite svoje dijete, MMR vakcina nema veze s autizmom

Arapović: Roditeljima se ne treba ostaviti prostor da odlučuju o cijepljenju djeteta

Najviše zaraženih morbilima - 689, nevakcinisano je, zatim 24 slučaja nepotpune vakcinacije i sedam slučaja vakcinisanih osoba, podaci su Zavoda do 24. maja.

Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani u razdoblju 18. januara do 24. maja iznosi 127.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA