Saopšteni COVID podaci za Sarajevo: Od jučer šest osoba umrlo

0
Radiosarajevo.ba
Saopšteni COVID podaci za Sarajevo: Od jučer šest osoba umrlo
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazana bolnica u BiH)

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 64 novozaraženih koronavirusom, dok se u istom periodu 101 osoba oporavila od COVID-19 infekcije.

Od ovog broja novozaraženih, njih 42, odnosno 63,63 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, preminulo je šest pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus su testirane 684 osobe, što znači da je zaražen skoro svaki 11 uzorak (precizan broj je 10.7).

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.276 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih je 51.597, a ukupan broj izliječenih je 49.140. Trenutno je 4.967 naših sugrađana u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 78, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 129.

Trenutno su u KS hospitalizirane 323 osobe, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 220, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 103 pacijenta. Na respiratoru je devet pacijenata, i to sedam na KCUS-u i dva u Općoj bolnici. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 40 pacijenata, a u Općoj bolnici njih 13. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno 18 osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 356 pacijenata, od kojih je 10 transportovano u Opću bolnicu, a četiri na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 63, u Novom Gradu 42 u Semizovcu devet i na Ilidži 10.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 381.

Covid-pozivni centar je zabilježio 577 poziva, a obavljeno je i 227 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije