Radiosarajevo.ba u Zetri: Ovako izgleda proces masovne vakcinacije

0
E.S.
Radiosarajevo.ba u Zetri: Ovako izgleda proces masovne vakcinacije
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vakcinacija u Zetri

Masovna vakcinacija starijih građana Sarajeva počela je danas u ranim jutarnjim satima u dvorani Zetra.

Bez gužve, bez komplikacija, sve je teklo u najboljem redu.

Najugroženija grupa građana, oni stariji od 75 godina strpljivo su čekali u redu na svoju vakcinu. Ministar zdravstva Haris Vranić bio je ponosan na činjenicu da su građani bili sretni i zadovoljni organizacijom.

„Drago mi je ste došli u ovolikom broju da vidite kako je sve jako dobro organizirano. Ponosan sam na činjenicu da sve prolazi bez problema. Bila je velika bojazanost jer nismo znali da li će sve funkcionisati kako treba s IT sektorom, ali jeste hval Bogu. Od jutros, do pola 11 vakcinisano je oko 350 ljudi, sve je brzo i efikasno išlo, bez problema i zastajkivanja. Cijela ekipa je uradila sjajan posao, Dom zdravlja, medicinsko osoblje koje je dobro istrenirano, IT sektor...“, kazao je Vranić.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba zajedno s ministrom ušla je u sarajevsku dvoranu Zetra kako bi se uvjerili da proces vakcinacije teče kako treba. I zaista, organizacija je bila na nivou. Na ulazu se svakom mjerila temperatura, građane su pitali kakve zdravstvene tegobe imaju, popunjavali podatke, a potom ih usmjeravali prema medicinskom osoblju koje je bilo raspoređeno u punktovima.

U svaki punkt uvodili su po jednu osobu, dok su ostali građani sjedili na stolicama i čekali na svoj red. Nakon što ih primi neko od medicinskog osoblja, izmjeri im pritisak, popuni podatke u zdravstveni karton, potom ih vakciniše, a onda ih zamoli da nakon vakcinacije sačekaju desetak minuta, kako bi se uvjerili da nemaju nikakvu reakciju na vakcinu.

U prostoru Zetre vakcinisalo se po 30 osoba, odnosno 60 do 80 osoba tokom jednog sata. Kako je kazao ministar Vranić, planirano je da se prva faza vakcinacije sa raspoloživim dozama vakcina završi za tri do četiri dana. Riječ je o vakcinama proizvođača AstraZeneca i kineskog Sinovaca.

Arman Šarkić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo kazao je kako je danas prvi dan treće faze masovne vakcinacije.

„Možemo najaviti uprkos jednom dosta malom broju doza da smo ušli u treću fazu, da ćemo se na terenu ponašati prema onome kako vakcine budu stizale u Federaciju BiH i Kanton Sarajevo. Vrlo smo fleksibilni po tom pitanju. Preduzeli smo sve taktičke operativne korake. Danas nam je prvi dan i vrlo nam je bitan kako bismo vidjeli da je informatički sistem u sinergiji s operativinim koracima, iako smo dan prije imali probu. Međutim, s obzirom na to da je prvi dan, moramo biti vrlo oprezni i ne smije nam se potkrasti nijedna greška. Zasad je sve po planu i jako smo ponosni i sretni, bojali smo se kako će sve funkcionisati”, rekao je Šarkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije