Sandić podnio krivične prijave protiv Dodika i Lukača

Radiosarajevo.ba
Sandić podnio krivične prijave protiv Dodika i Lukača
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Dario Sandić, član Glavnog odbora SDP BiH iz Banja Luke danas je podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH i Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, a na osnovu javnog priznanja Milorada Dodika da vrši nelegalno prisluškivanje opozicije.

Krivična prijava je podnesena zbog osnovane sumnje da su Dodik i Lukač počinili krivična djela neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja, povrede ravnopravnosti građana i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Prijava je podnesena kod Okružnog tužilaštva Banja Luka, a Sandić je pozvao Tužilaštvo da provede hitnu istragu, zaplijeni opremu za prisluškivanje, te omogući neovisno vještačenje sa ciljem utvrđivanja svih činjenica u vezi sa izvjesnim zloupotrebama javnih resursa.

U svojoj prijavi Sendić je naglasio da je Dodik javno priznao počinjenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, pa stoga nema nikakvih prepreka da Tužilaštvo provede efikasnu istragu koja treba razultirati podizanjem optužnica protiv spomenutog dvojca, kao i svih drugih saučesnika i pomagača.

Podsjetimo, Dodik je 20. maja izjavio da učestvuje u prisluškivanju poslanika opozicije i da zna sve šta oni rade. Za to je, kako je rekao, tražio i potvrdu od ministra Lukača kojeg je upitao: "Je li tako...da sve znamo..."

Tokom obraćanja poslaniku PDP-a Drašku Stanivukoviću u NSRS-u, Dodik je, između ostalog, rekao: "Ja razumijem političku borbu, ja sam bio u opoziciji. Ti nisi ni izabran i već si ex gradonačelnik. Ne možeš ni proći u svojoj partiji, a ne kod naroda. Ni tvoja partija ne želi da te kandiduje, pitaj ove iz SDS ja im slušam telefone i znam. Svi su protiv tebe. (...) Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo. Žali se Transparensiju, babi, tati,...Imamo pravo i slušamo vas. Znamo šta radite. Vi ste nemoćna i sterilna grupacija koja nema veze sa javnim i državnim interesom. Paradirate i mislite da ćete nešto dobiti. Izabrali ste najgoru moguću metodu. Vi nemate talenta za politiku", kazao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije