Ivana Korajlić: Očekujemo saslušanje Dodika zbog prisluškivanja!

Radiosarajevo.ba
Ivana Korajlić: Očekujemo saslušanje Dodika zbog prisluškivanja!
Foto: Radiosarajevo.ba / Ivana Korajlić

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo Neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje. 

Piše: Faruk Vele 

Izvršna direktorica TI Ivana Korajlić kazala je za Radiosarajevo.ba kako ovaj put očekuju konkretne korake Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Očekujemo, ako ništa, da se uzmu u obzir svi navodi iz krivičnih prijava koje smo mi, ali i predstavnici opozicije, podnijeli. Dakle, da se prije donošenja bilo kakve odluke u konkretnom slučaju sasluša Milorad Dodik kao glavni akter. Do sada smo imali situaciju da se bilo kakve krivične prijave jednostavno automatski odbacuju bez ispitivanja.  Ono što bismo voljeli sada vidjeti, ako ništa, da se provedu određene radnje, ispita odgovornost, da li su istiniti izneseni navodi i na koji način funkcioniše ova vrsta prisluškivanja", kazala je Korajlić za naš portal.

Gušenje sloboda

Prema njezinim riječima, Dodik je samo nastavo praksu koja je uobičajena već godinama unazad.

"I do sad smo imali javne prijetnje svim neistomišljenicima, obračune, što kroz javne napade, što kroz druge vrste prijetnji. Gušenje sloboda i okupljanja i svega ostalog. Nije prvi put da Dodik praktično prizna kršenje zakona i svojih ovlaštenja. I ranije smo imali situacije u kojima javno na skupovima prijetio glasačima, ucjenjivao ih se, i sve ostalo. I ranije smo podnosili krivične prijave, ali nijedno tužilaštvo nije otvorilo bilo kakvu istragu protiv njega! Već dugo vlast u RS-u, a na čelu sa Dodikom, radi na kreiranju jednog potpunog autokratskog režima. Dakle, da se potpuno iskoriste sve poluge moći institucija, da se obračuna i sa neistomišljenicima i sa pozicijom", tvrdi Korajlić.

Ipak, smatra da je najnovijim istupima Dodik otišao i korak dalje.

Ivana Korajlić - undefined

Transparency International: Ivana Korajlić

"Gdje se otvoreno priznanje da su se koristila prisluškivanja da bi se na neki način mogle koristiti informacije protiv opozicije, i zbog toga smo i podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu za neovlašteno prisluškivanje i snimanje. On se poziva na informacije MUP-a RS koje svakako nema ovlaštenja da provodi obavještajne aktivnosti. Zbog toga bi institucije trebalo da se ozbiljno pozabave time da li se ovim priznalo i da se stvaraju paraobavještajne strukture u MUP-u i RS i drugim institucijama, što apsolutno ne bi bilo iznenađujuće", dodala je izvršna direktorica TI.

Ataci na OSA-u

Na pitanje da li je nepostojanje kontrole nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) razlog zašto Dodik često atakuje na aktuelno vodstvo te agencije, Korajlić kaže:

"Pa jeste, naravno. Tamo nema apsolutnu kontrolu, posebno nad rukovodstvom institucija koje su mu od značaja, a tu se svakako ubrajaju i OSA, i SIPA-a itd.

Sada vidimo nezadovoljstvo zbog izbora članova Centralne izborne komisije (CIK). Dakle to su one ključne institucije koje su neophodne ovakvim autokratskim vladarima da apsolutno drže kontrolu nad sistemom. Tamo gdje mu izmiče kontrola ili je nama u apsolutnom smislu, naravno da će kao i do sada što je radio, ići u obračun s pojedincima, diksreditovanjem pojedinaca, i gdje ima i gdje nema osnova, te će se na taj način obračunavati, dovodeći u pitanje kompletne institucije, a ne samo ljudi koji njima rukovode", objašnjava Korajlić.

Na pitanje da komentira tvrdnje ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da nije bilo prisluškivanja, Korajlić naglašava da je ovo veoma ozbiljni pitanje, a ne bilo kakva politička igra kako to želi predstaviti Lukač. Prema njezinim riječima, navodi o prisluškivanjima gdje se iznose dijelovi razgovora i konkretne informacije su daleko od bilo kakve igre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije