Stadion na teritoriji dviju država - teren u BiH, klupe u EU

Radiosarajevo.ba
Stadion na teritoriji dviju država - teren u BiH, klupe u EU
Facebook / FK Partizan Kostajnica
Ironija granica u Bosni i Hercegovini, čini se, bit će vječna i mnogi naraštaji će se boriti s granicama koje su postavljene raspadom Jugoslavije. S jednom takvom, ironičnom granicom svakodnevno se suočavaju sportisti iz Republike Srpske.

Naime, u Kostajnici, fudbalski stadion na kojem treniraju fudbaleri Fudbalskog kluba Partizan, podijeljen je na dva dijela, državnom granicom, te jedan dio pripada Hrvatskoj, dok se ostatak stadiona nalazi u Bosni i Hercegovini. Najveći sportski apsurd upravo se svakodnevno događa u malom gradu na sjeveru naše države, gdje fudbaleri kostajničkog Partizana po nekoliko stotina puta, za vrijeme treninga i utakmica, prelaze iz jedne u drugu državu, prenosi srbijanski Kurir.

Čitava trećina stadiona nalazi se u Hrvatskoj, a među komponentama stadiona koje su u drugoj državi nalaze se pojedine aut-linije i klupe za rezervne igrače, zbog čega je šaljivo konstatirano da stručni štabovi i zamjenski igrači utakmice gledaju iz Europske unije.

Također, kada lopta završi van terena, igrači moraju imati pasoš kako bi loptu vratili u igru, bez stvaranja međudržavnog sukoba.

„Granica prelazi preko našeg terena i izlazi s njega blizu korner zastavice. Praktično igramo na teritoriji dvije zemlje. Kad lopta završi malo dalje od sjeverne aut-linije, onaj ko ide po nju ima pasoš kod sebe za svaki slučaj. Hrvatski graničari nam još nisu tražili pasoše, ali jesu nekim ljudima koji tu obrađuju zemlju“, kazao je u izjavi za Kurir, predsjednik FK Partizan iz Kostajnice Zoran Avramović.

Dakle, politički razdori često razaraju čitave porodice i donose neprilike mnoge, ali najveći sportski apsurd, definitivno, stvoren je raspadom države koja je postojala većim dijelom prošlog stoljeća na ovim prostorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije