! / Samantha Power razgovarala sa Schmidtom: Podrška za primjenu bonskih ovlasti

17. 01. 2022. u 18:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Uoči svoje posjete BiH, Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sastala sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom 14. januara, te su razgovarali o stanju u BiH i o “potrebi da se osnaže oni koji se bore protiv korupcije i stvaraju ekonomske prilike za mlade,” stoji u saopćenju USAID-a.

"Razgovarano je o trenutnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.

Administratorica je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije.

Saglasili su se da prosperitetna budućnost BiH zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi proveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji Bosne i Hercegovine.

Administratorica i Visoki predstavnik dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju po pitanju trenutne političke situacije, te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2", saopćeno je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)