Europski parlamentarci pisali Borelu i OHR-u: Upotrijebiti bonske ovlasti

0
Radiosarajevo.ba
Europski parlamentarci pisali Borelu i OHR-u: Upotrijebiti bonske ovlasti
Print Screen / Josep Borrell

Europski parlamentarci su danas uputili pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu i visokom predstavniku Europske unije Josepu Borrellu te su izrazili "duboku zabrinutost" zbog dešavanja u Bih te koracima koji vode ka otcjepljenju RS.

Napomenuli su kako "s dubokom zabrinutošću prate posljednju eskalaciju tenzija - koje se konkretno odnose na korake ka secesiji RS-a koje su praćene militarizacijom policijskih snaga i vježbama s vojskom Srbije".

"NSRS je najaviča glasanje sljedeće sedmice koje je bez presedana,  nelegalno i neustavno i krši Dejtonski sporazum", navodi se u saopćenju.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Poručili su kako je ovo "diretnja prijetnja mira u BiH te na Zapadnom Balkanu kao cjelini".

Imali su i poruku za OHR i Europsku uniju.

"Pozivamno OHR i EU da pošalju jaku i po mogućnosti zajedničku poruku i oštro osude glasanje, te da ga proglase nelegalnim. Dalje, vjerujemo i očekujemo da će EU i OHR u narednoj sedmici upotrijebiti sav mogući diplomatski utjecaj, u konačnosti i OHR-ove bonske ovlasti, kako bi urazumili nacionalističke snage u političkom vodstvu RS", navodi se u saopćenju.

Cijelo saopćenje pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije