Samantha Power na Baščaršiji: Jedna od najmoćnijih žena svijeta opet u BiH

5
A. S.
Samantha Power na Baščaršiji: Jedna od najmoćnijih žena svijeta opet u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Samantha Power na Baščaršiji

Administratorica USAID-a Samantha Power boravit će danas i sutra u Bosni i Hercegovini te tokom posjete potvrditi posvećenost Sjedinjenih Američkih Država partnerstvu s građanima BiH na njihovom putu izgradnje demokratske i prosperitetne budućnosti u stabilnoj i funkcionalnoj državi.

Tokom njenog boravka u BiH, Power će se susresti s trojicom ratnih zarobljenika koji su danas lideri procesa pomirenja, a planirano je i službeno pokretanje partnerstva između BiH i Trip Advisora, najavljeno je iz USAID-a.

Kamera našeg fotoreportera Dženana Kriještorca, jednu od najmoćnijih žena svijeta sreo je na Baščaršiji, gdje će Administratorica USAID-a održati u prvi govor nakon dolaska u našu zemlju.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Samantha Power na Baščaršiji - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Samantha Power na Baščaršiji

Američka vlada do danas je osigurala dvije milijarde pomoći, prvenstveno putem USAID-a, za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH, dok Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predvodi napore Vlade za okončanje ekstremnog siromaštva i promociju demokratskih društava.

The New York Times je ranije pisao da se Samantha Power deklariše kao 'Dijete Bosne' jer je kao reporterka za vrijeme rata boravila u našoj zemlji.

Power je autorica knjige o genocidu u BiH 'A Problem From Hell' (Problem iz pakla), gdje je ustvrdila kako je "današnje viđenje američke moći nastalo u BiH".

"Ubijani zbog onoga što jesu, a ne zbog nečega što su počinili", napisala je u svojoj knjizi.

Tada je kao 23-godišnjakinja i studentica sa Yalea je kritikovala američku vlast što je ostala po strani tokom agresije na BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije