Samantha Power danas na Trebeviću: Očekuje se i susret sa Dodikom

3
Radiosarajevo.ba
Samantha Power danas na Trebeviću: Očekuje se i susret sa Dodikom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Samantha Power u Sarajevu

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj USAID boravi u trodnevnoj posjeti BiH. Prema najavljenom rasporedu, danas će posjetiti i Trebević. 

Planirano je da danas predstavi inicijativu za unapređenje BiH na međunarodnom turističkom tržištu, te podršku USAID projekta razvoja održivog turizma u BiH na tom putu.

Tokom jučerašnjeg susreta sa novinarima na Baščaršiji rekla je da će prenijeti poruku američkog predsjednika Joe Bidena da "Sjedinjene Američke Države stoje uz narod BiH", ali i naglasila kako će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

Što znači da će ovo biti prvi susret člana Predsjedništva Milorada Dodika sa predstavnicima SAD, nakon što su mu SAD uvele sankcije.

"Prijetnje stabilnosti i najava povlačenja iz institucija, nemaju nikakvog ekonomskog ni funkcionalnog smisla", kazala je jučer Power, te dodala da će o svemu sa članovima Predsjedništva BiH u petak pričati.

Komentarisala je i nedavne sankcije SAD.

"Što se sankcija tiče, rekla bih da smo mi i naši prijatelji posvećeni borbi za odgovornost. Mi zaista nećemo oklijevati da djelujemo protiv onih koji su korumpirani i koji vode do podjela među građanima BiH", poruka je Samanthe Power.

Posjeta Power se dešava u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike.

Administratorica svojom posjetom naglašava potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost.

Na svom Twitter profilu objavila je nekoliko fotografija sa jučerašnjih susreta u Sarajevu, šta je sve posjetila, ali i objavila kratki video. 

Podsjetimo, uoči posjete Bosni i Hercegovini, Power je obavila je razgovor sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom i potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država Visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije.

Administratorica i Visoki predstavnik dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju po pitanju trenutne političke situacije, te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije