Salkić: Obrazovni sistem u RS-u obiluje netačnim činjenicama

6
Fena
Salkić: Obrazovni sistem u RS-u obiluje netačnim činjenicama
Foto: Kabinet potpredsjednika RS / Ramiz Salkić

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da su Bošnjaci u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS izloženi aparthejdu i diskriminaciji što su potvrdile i presude relevantnih sudova, uključujući i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Reagirajući na izjavu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, u kojoj je rekao da treba unificirati udžbenike historije u Bosni i Hercegovini, Salkić je istakao da "obrazovni sistem u bh. entitetu RS, kada govorimo o predmetu historija, obiluje nerelevantnim i netačnim historijskim činjenicama".

"Generacije koje se obrazuju i čija se svijest oblikuje na netačnim historijskim činjenicama prepreka su izgradnji demokratskog i tolerantnog društva. Takve generacije u budućnosti mogu da produkuju, na bazi loše stečenog znanja, nove sukobe i nove zločine. Uprkos utvrđenim činjenicama pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu djeca u ovom entitetu uče da je tzv. Vojska RS-a stvarala entitet RS, a ne uče da je ta vojska presuđena da je počinila genocid nad Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone" UN Srebrenica. Učenici, također, uče o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću kao srpskim herojima, a ne uče da su oni presuđeni ratni zločinci za genocid, udruženi zločinački poduhvat, terorisanje građana, opsadu grada Sarajeva...", kazao je Salkić.

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Christian Schmidt u Potočarima: Srebrenica je zločin protiv ljudskog roda

Christian Schmidt u Potočarima: Srebrenica je zločin protiv ljudskog roda

Naglasio je da "ovako obrazovane nove generacije podložne su različitim oblicima manipulacije i usmjeravanja ka izazivanju nacionalne, vjerske mržnje i netrpeljivosti".

"Godinama ukazujem na čisto srpski pravoslavizirani obrazovni proces u ovom entitetu koji je velika prijetnja po mir i stabilnost u budućnosti, a danas po dobre međukomšijske odnose. Bošnjaci su godinama u ovom obrazovnom procesu izloženi aparthejdu i diskriminaciji što su potvrdile i presude relevantnih sudova, uključujući i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Zbog toga ohrabruje ideja visokog predstavnika Christiana Schmidta, da se u budućnosti pozabavi ovim pitanjima", poručio je Salkić.

On je istakao da je "inertnost OSCE-a i OHR-a u prethodnom periodu ohrabrila radikalno nastrojene političare iz reda srpskog naroda u ovom entitetu da obrazovni proces radikalno pravoslaviziraju i time ga učine neprihvatljivim Bošnjacima, čemu svjedoče i alternativni vidovi obrazovanja bošnjačke djece u ovom entitetu", saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije