Salkić: Borba za domovinu nije prestala, ojačale su snage koje podrivaju BiH

Fena
Salkić: Borba za domovinu nije prestala, ojačale su snage koje podrivaju BiH
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, u povodu Dana nezavisnosti BiH, posjetio je Memorijalni kompleks šehidsko mezarje Veljaci kod Bratunca, a potom i Memorijalni kompleks i šehidsko mezarje Potočari kod Srebrenice.

Salkić je izjavio da je država Bosna i Hercegovina od sticanja svoje nezavisnosti na udaru snaga koje žele njenu podjelu, slabljenje, pa čak i uništenje, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

"Nažalost, u ovom periodu su čak ojačale političke snage koje iznutra podrivaju zemlju, njen ustavni poredak i prijete narušavanjem mira. U proteklih 26 godina, od kada su se građani Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine, na održanom referendumu izjasnili da žele samostalnu, nezavisnu i slobodnu državu Bosnu i Hercegovinu, traju ti napadi. Jedno vrijeme su bili provođeni kao oružana agresija od istočnih ali i zapadnih susjeda, u okviru koje je izvršen i krvavi genocid nad Bošnjacima, zatim masovna protjerivanja, te etničko čišćenje onih građana koji su glasali za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Ne smijemo zaboraviti da su bosanske patriote u tome trenutku jasno stale na branik domovine protiv agresije i protiv bilo kojega dogovora koji bi mogao dovesti do okupacije Bosne i Hercegovine i podjele zemlje", naveo je Salkić.

Suočeni smo, naveo je, s ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i sloboda u bh. entitetu RS kako bi Bošnjaci odustali od življenja na tom prostoru.

"Uvjereni da borba za domovinu nikada nije prestala, niti će prestati, mi moramo u ovom trenutku i u budućnosti, preuzeti na sebe teško breme izgradnje stabilnog društva, u kome će svi građani imati ista prava i mogućnosti. Mi nužno moramo ući u proces izgradnje aktivne mreže patriota Bosne i Hercegovine. Ova zemlja nije sama, samo je potrebno objediniti pozitivnu energiju ljudi kojima je stalo da ona bude jaka", smatra entitetski potpredsjendik i dodaje kako je "neprirodno da u 21. stoljeću pobijede sile zla, destrukcije i secesije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije