RS / Salkić: Riješiti probleme diskriminacije djece u obrazovanju

18. 09. 2017. u 22:23:00 Fena

Shares: 21

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić je posjetio Osnovnu školu „1. mart“ u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša, u kojoj se izvodi instruktivna nastava za 60 bošnjačkih učenika.

Zbog kršenja osnovnih ljudskih prava u entitetu RS-u i onemogućavanja bošnjačkoj djeci da izučavaju bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, 2014. godine je uvedena instruktivna nastava u Vrbanjcima, koja je izvodi po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Tokom današnje posjete održao je sastanak s predstavnicima škole i članovima Savjeta roditelja, čija djeca pohađaju ovu školu.

"Bošnjačka djeca širom bh. entiteta RS i ove školske godine su suočena s kršenjem osnovnih prava. Ovakav stepen diskriminacije nije zabilježen u civilizovanoj Evropi još od Drugog svjetskog rata. Zbog toga, i ove godine djeca u Vrbanjcima i u Konjević-Polju, prinuđena su na alternativne načine školovanja, kako bi se izborili za Ustavom zagarantovana prava. Dok škole koje smo mi gradili zjape prazne ili su namijenjene samo srpskoj djeci, bošnjačka djeca pohađaju nastavu u teškim uslovima boreći se za svoja prava. Naša borba i borba ove djece, najbolje oslikava stanje u bolesnom društvu bh. entiteta RS, u kojem se prava Bošnjaka i Hrvata skoro da nikako ne poštuju, te se provodi sistemska diskriminacija", tvrdi Salkić.

Djeca i njihovi roditelji u Vrbanjcima, dodao je, nisu sami.

"Uz njih je sav civilizirani svijet. Zato sam uvjeren da ćemo se, koristeći sve dozvoljene mehanizme, na kraju izboriti za naša prava, koja uključuju izučavanje bosanskog jezika, kojim govori više od polovine stanovnika Bosne i Hercegovine. Mi se nikada nećemo umoriti u borbi za prava naše djece. Pozivam nadležne da učine sve kako bi se riješili problemi u mjestima širom Bosne i Hercegovine, gdje postoji diskriminacija i ugrožavanje prava druge djece", naveo je entitetski potpredsjednik.

S obzirom da entitetska vlast, kako ističe, svjesno ne želi da riješi te probleme još jednom je pozvao međunarodnu zajednicu i institucije i organizacije koje se bore za ljudska prava, da odlučno reaguju i zaustave očiglednu diskriminaciju u entitetu RS.

"I OSCE i OHR imaju veliku odgovornost, jer se ugrožavaju prava povratnika i provođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, ali i udara na obrazovni sistem, ali i na temeljne vrijednosti u obrazovanju koje su stvaranje desetljećima", kazao je Salkić.

Tokom posjete Osnovnu školu „1. mart“ u Vrbanjcima, Salkić je učenicima prvog i drugog razreda poklonio ruksake, a učenicima podijelio slatkiše.

Zajedno s Salkićem, školu je posjetio i Sevlid Hurtić, vlasnik Izdavačke kuće „Nam“, koji već četvrtu godinu zaredom djeci u toj školi donira besplatne udžbenike.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA