Ramiz Salkić: SDA nikada nije razmatrala apelaciju protiv imena Republike Srpske

E. H.
Ramiz Salkić: SDA nikada nije razmatrala apelaciju protiv imena Republike Srpske
AA / Ramiz Salkić
Brojni bh. mediji, posebno oni iz Republike Srpske, danas su objavili informaciju kako je Stranka demokratske akcije pripremila apelaciju za osporavanje imena ovog entiteta pred Ustavnim sudom BiH.

Pojedini nezvanični izvori govorili su o tome da je to jedan od predizbornih trikova SDA, budući da bi ova apelacija trebala biti podnesena pred izbore 2018. godine, prenijele su danas Nezavisne novine.

Ipak, ovakve informacije nisu tačne, te iz SDA ističu kako o ovom pitanju nikada nisu ni razgovarali unutar ove stranke, a te informacije za Radiosarajevo.ba potvrdio je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a i član Predsjedništva SDA.

"Naziv Republika Srpska je diskriminirajući za sve nesrbe koji žive na prostoru ovog entiteta. I ustav ovog entiteta je diskriminirajući za sve te ljude, kao i zakoni koje donosi vlast entiteta. I sasvim je logično da ćemo mi nekada doći u situaciju da moramo društvo učiniti prihvatljivim za sve njegove građane i da jednostavno moramo težiti vremenu u kojem će se poštovati sva ljudska prava i slobode. Kada i u kojem obliku će to biti, to će vrijeme ispred nas pokazati", istaknuo je Salkić za Radiosarajevo.ba.

Ipak, on je dodao kako ova tema još nije otvorena unutar SDA, te da su svi današnji natpisi medija uglavnom "spekulantske priče instruiranih medija".

"Mi još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma govorimo da je naziv Republika Srpska diskriminirajući. Ali kada bude trebalo odlučivati o pokretanju nekih procesa u vezi s tim, odlučivat će oni koji imaju pravo na to i oni koji su dobili podršku građana", zaključio je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije