SAD želi centralizaciju BiH?

Radiosarajevo.ba
SAD želi centralizaciju BiH?


Uoči posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena Sarajevu, u Bosni i Hercegovini pojavila su se nagađanja kako će on podržati zahtjeve za ustavne promjene kojim bi se ojačala uloga državnih institucija, a smanjile nadležnosti dva entiteta, izvještava BBC.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je tokom protekle sedmice rezoluciju u kojoj se poziva da se hitno izvrše ustavne promijene u BiH i traži da SAD imenuju specijalnog izaslanika za Balkan.

Bošnjački političari u Sarajevu, koji se zalažu za unitarizaciju BiH, pozdravili su usvajanje te rezolicje.

Jedan neimenovani izvor u Bijeloj kući je izjavio kako je Bidenova posjeta Balkanu takođe izvrsna prilika da se vladi i narodu Srbije uputi poruka da je Vašington spreman da "resetuje" odnose s Beogradom, odnosno da se krene u novi početak, piše Deutsche Welle. Isti izvor je naveo kako će Biden pokušati da u razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem pronađe soluciju za buduće odnose Srbije i Kosova.

"Ne očekujemo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali se nadamo da Beograd neće činiti sve što može kako bi "minirao" pokušaje Prištine da uspostavi jaku, stabilnu i multietničku državu", dodao je.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je, sa druge strane, ponovio da će insistirati na očuvanju poretka uspostavljenog Daytonski sporazumom, tvrdi BBC, podsjećajući da je Dejton RS i Federaciji BiH dao visok stepen samostalnosti unutar BiH.

Očekuje se da će Biden najviše pažnje pokloniti razgovorima u Beogradu, gdje će od zvaničnika zatražiti da više doprinesu stabilnosti regiona, posebno u Bosni i Hercegovini. Pri tome se ima u vidu da se lideri Republike Srpske opiru dugoročnim naporima SAD i EU da se ojačaju državne institucije u BiH. Ova zemlja još nije sprovela očekivane ustavne reforme za koje Bijela kuća i Brisel smatraju da su hitno potrebne kako bi se ostvario napredak ka EU i članstvu u NATO-u. Predstavnički dom u Washingtonu je istovremeno već usvojio rezoluciju kojom se od BiH traži da odmah sprovede ustavnu reformu. Ova rezolucija sadrži i preporuku da SAD imenuju posebnog izaslanika za Balkan.

Inicijativa Kongresa da administracija novog predsjednika SAD Baracka Obame ponovo imenuje svog izaslanika za Balkan podstakla je spekulacije da će se Washington još jednom direktnije umješati u zbivanja na Balkanu, odnosno da Amerikanci više nisu spremni da taj region prepuste EU.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je, međutim, da ne očekuje imenovanje američkog izaslanika, jer Washington u Sarajevu već ima ambasadora.

BBC prenosi i da su srpske i hrvatske organizacije najavile da će tokom Bidenove posete širom BiH organizovati proteste zbog diskriminacije nemuslimanskog stanovništva.

Britanska medijska kuća citira i izjavu predsjednika Boračke organizacije RS Pantelije Ćurguza da nije siguran da je Bidenova posjeta prijateljska barem sa stanovišta Srba, jer vjeruju "da se Amerika zalaže za centralizaciju BiH i dominaciju jednog naroda nad ostalima, a to je jednom već dovelo do rata".

Biden stigao u Sarajevo

SRNA/FENA/DW/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije