Zvizdić: SAD podržavaju svaki uspjeh koji realizira Vijeće ministara

Fena
Zvizdić: SAD podržavaju svaki uspjeh koji realizira Vijeće ministara
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Washingtonu sa zamjenikom državnog sekretara za politička pitanja State Departmenta Thomasom Shannonom, saopćeno je iz Zvizdićevog ureda.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o aktivnostima koje je Vijeće ministara BiH realiziralo u proteklom periodu na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Saglasili su se da je izuzetno važno da BiH što prije dobije aktiviranje MAP-a jer je u proteklom periodu ispunjen niz preduslova.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je protekla godina bila izuzetno uspješna za proces evropskih integracija i istaknuo da je Bosna i Hercegovina dobila Upitnik Evropske komisije, te da je u toku pripremanje odgovora na pitanja. On je rekao da je cilj Bosne i Hercegovine sticanje statusa kandidata najdalje početkom sljedeće godine, te naglasio da bi region Zapadnog Balkana mogao dati novi pozitivni zamah cjelokupnoj porodici Evropske unije.

Zamjenik državnog sekretara Thomas Shannon je pohvalio napore koje je postiglo Vijeće ministara BiH i istaknuo da BiH ima veliku podršku SAD, kao i da će nastaviti pružati potporu kako bi se osigurali još bolji rezultati. Shannon je rekao da je aktiviranje MAP-a vrlo bitan cilj za Bosnu i Hercegovinu i naglasio podršku SAD-a na tom putu. Istaknuo je da će SAD pomoći BiH i da SAD podržavaju svaki postignuti uspjeh koji realizira Vijeće ministara na čelu sa predsjedavajućim Zvizdićem.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je integracija BiH u Evropsku uniju i NATO savez osnova za stabilan ekonomski i politički napredak Bosne i Hercegovine.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije