Delegacija EU u BiH: Kvalitet je važniji nego brzina davanja odgovora

S. H.
Delegacija EU u BiH: Kvalitet je važniji nego brzina davanja odgovora
Radiosarajevo.ba / Hahn i Zvizdić
Bosna i Hercegovina ima manje od mjesec dana da dostavi odgovore na pitanja iz Upitnika Europske komisije. Iz Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u BiH za Radiosarajevo.ba su kazali da je kvalitet važniji nego brzina davanja odgovora.

BiH je 9. decembra prošle godine uručen Upitnik Europske komisije čime je zvanično započet proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Tada je dat rok od šest mjeseci za odgovor na preko tri hiljade pitanja grupisanih u politički i ekonomski kriterij, te 33 poglavlja pravne tekovine EU koji ističe u maju.

Iz Delegacije EU su nam kazali da je Upitnik instrument putem kojeg EK ocjenjuje stanje i spremnost zemalja koje apliciraju za članstvo u EU da napreduju u procesu pridruživanja, odnosno da im se odobri status države kandidatkinje i da se otvore pregovori o pridruživanju.

"Upitnik uključuje kako jednostavna tako i složena pitanja sa ciljem dobivanja preciznih podataka o zemlji, od poštivanja političkih i ekonomskih kriterija, pa sve do stepena usklađenosti sa zakonodavstvom EU, kao i informacija o institucionalnim i administrativnim kapacitetima koji su potrebni za preuzimanje i provođenje zakonodavstva EU u svakoj od 33 oblasti pravne tekovine EU", navode iz Delegacije EU.

Dodaju kako je uobičajeno da se zemlji koja je podnijela zahtjev za članstvo da određeni vremenski rok da popuni Upitnik.

"Ali, kvalitet je važniji nego brzina davanja odgovora, te je moguće da zemlji koja je aplicirala bude potrebno više vremena da odgovori kako bi se postigao bolji kvalitet odgovora. Vlasti u BiH se sada trebaju aktivno angažirati na svim nivoima da bi osigurale da ovaj proces nesmetano teče. S obzirom na njegovu zahtjevnu prirodu, ovaj proces će poslužiti i kao ključni test funkcionalnosti mehanizma koordinacije o pitanjima koja se tiču EU", ističu.

Europska komisija je, uključujući i putem Delegacije Europske unije, na raspolaganju vlastima u BiH kako bi dala dodatna objašnjenja i pojašnjenja o Upitniku, kao i sveukupnom procesu pripreme Mišljenja Komisije. Moguće je i održavati sastanke na ad hoc osnovi s ciljem analize napretka i rješavanja mogućih problema u vezi sa davanjem odgovora na pitanja iz Upitnika, naveli su iz Ureda EU u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije