SAD ostaju snažno posvećen i iskren prijatelj Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
 SAD ostaju snažno posvećen i iskren prijatelj Bosne i Hercegovine
Foto: Vijeće ministara BiH / Cormack, Zvizdić i Palmer

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za evopske i euroazijske poslove SAD-a i specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan u State Departmentu Matthewom A. Palmerom i bivšom ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen Cormack, o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu.

Zvizdić je zahvalio na podršci i rekao da su SAD bile, jesu i ostaju najvažniji, najmoćniji i najkonzistentniji prijatelj i saveznik BiH u očuvanju njene cjelovitosti, zaštite njenog suvereniteta i jačanju njenog državnog kapaciteta, da su najzaslužnije za brojne segmente institucionalnog jačanja BiH, te da zbog toga BiH treba i dalje biti pouzdani partner Amerike na području zapadnog Balkana.

Podcrtao je da međusobno razumijevanje i dobru političku saradnju treba unaprijediti i dodatno proširiti i na polje ekonomske saradnje i povećanog nivoa američkih investicije u razvojne sektore u BiH. Neophodno je pojačano prisustvo američkih dužnosnika u BiH, rekao je predsjedavajući Zvizdić, pozivajući investitore iz SAD-a da ulažu u BiH, a građane SAD-a da u što većem broju posjećuju BiH gdje će imati prijateljsko okruženje.

Tokom razgovora, specijalni izaslanik Palmer je rekao da je BiH jedan od najvažnijih faktora stabilnosti na području zapadnog Balkana i da SAD ostaju snažno privržene zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, kao i očuvanju stabilnosti i sigurnosti kroz nastavak procesa euroatlantskih integracija.

Zvizdić i Palmer su se usaglasili da je za proces evropskih i NATO integracija ključno poštivanje vladavine prava, što predstavlja jednu od najvažnijih i temeljnih vrijednosti demokratskih država. Posebno su istaknuli da mir i stabilnost nemaju alternativu za ekonomski napredak i saradnju zamalja u regionu.

Razgovarali su i o razlozima neformiranja vlasti u BiH, navodeći da je najveći problem u neprihvatanju Godišnjeg nacionalnog programa, kao preduvjeta za daljnje NATO integracije BiH. Rekli su da je važno ispuniti taj uslov, kao i da je potrebno što prije formirati vlast, imajuci u vidu najbolji interes za BiH, i uz neizostavno poštivanje važećih zakona, odluka i strategija usvojenih od nadležnih institucija.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH treba ostati na putu reformi, demokratizacije, poštovanja domaćih zakona i međunarodnih standarda, te da je neophodno pojačati aktivnosti na putu EU i NATO integracija kako bi što prije postali dijelom porodice modernih i prosperitetnih država.

Palmer podvlači da SAD ostaju snažno posvećen i iskren prijatelj Bosne i Hercegovine u svim reformskim procesima i integracijama koje vode ka sigurnosti, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, te da se pitanje procesa NATO integracija razumije kao pitanje vladavine zakona, povećanja nivoa sigurnosti što, na bazi dokazanih iskustava, vodi ka ukupnoj stabilizaciji i povećanom nivou domaćih i privlačenju stranih investicija, novim radnim mjestima, zadržavanju mladih osoba i kvalitetnijem životnom standardu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije