Palmer: BiH da nastavi proces reformi i put ka euroatlantskim integracijama

Radiosarajevo.ba
Palmer: BiH da nastavi proces reformi i put ka euroatlantskim integracijama
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Matthew Palmer

Želimo da vidimo da Bosna i Hercegovina nastavi proces reformi i krene dalje na svom putu ka euroatlantskim integracijama, kazao je specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer za Glas Amerike.

Palmer također smatra da je njegova uloga da pomogne državama Zapadnog Balkana da ispune svoje evropske i evroatlantske aspiracije.

„Nadamo se da će to početi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje treba da dobiju priliku da otvore pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Onda bismo voljeli da vidimo da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački stoi postignu sporazum o normalizaciji odnosa“, pojasnio je.

Dodao je da vjeruje kako će sljedeća kosovska vlada biti spremna da suspenduje tarife, koje su - kako je naveo „prepreka za nastavak dijaloga“ između Beograda i Prištine.

Podsjećamo, državni sekretar Mike Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog izaslanika za Balkan krajem prošlog mjeseca, a on sam smatra da je to nešto što jasno pokazuje posvećenost SAD tom regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije