SAD osigurale novi milion dolara za BiH u borbi protiv pandemije

Radiosarajevo.ba
SAD osigurale novi milion dolara za BiH u borbi protiv pandemije
Foto: Wikipedia / Američka ambasada u Sarajevu

Sjedinjene Američke Države su, putem američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale dodatnih milion dolara za podršku Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije koronavirusa COVID-19.

Ova pomoć će korisititi za pripremu laboratorija, aktiviranje sistema za pronalaženje i nadzor slučajeva, podršku tehničkim stručnjacima te poboljšanje komunikacije o riziku koronavirusa. Do danas je američka vlada izdvojila 2,2 miliona dolara kako bi podržala BiH odgovor na pandemiju COVID-19.

Diljem svijeta, Sjedinjene Američke Države podržavaju zemlje pogođene pandemijom. SAD su već desetljećima najveći svjetski pružatelj bilateralne pomoći u globalnom zdravstvu. Od 2009. godine, američki porezni obveznici su velikodušno finansirali američku zdravstvenu pomoć u više od 100 milijardi dolara te obezbjedili gotovo 70 milijardi dolara humanitarne pomoći.

USAID radi direktno sa lokalnim vlastima, multilateralnim organizacijama, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom i drugim partnerima koji se na terenu bore protiv pandemije. To uključuje rad sa onima na prvoj liniji borbe protiv pandemije, kako bi se usporilo širenje, osigurala briga za pogođene koronavirusom a lokalne zajednice opremile alatima potrebnim za borbu protiv COVID-19. Ključni, spasilački rad USAID-a bit će nastavljen.

Za više informacija o odgovoru USAID-a na COVID-19 posjetite OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije